Cefre

cefre

Cefre a zúzott szőlőfürtök szilárd részeit is tartalmazó anyag. Helyesebb neve törkölyös must. A Cefre - a pálinkafőzés, szeszgyártás és sőrgyártás céljára felaprított, megzúzott keményítőtartalmú anyagok esetén fel is tárt és elcukrosított, élesztővel kierjesztett anyag.

Az élesztő a Cefre cukortartalmát alakítja át alkohollá és szénsavvá. Cefre készítésére csak egészséges, romlatlan nyersanyagot célszerű felhasználni, különben hibás erjedés következhet be (ecetesedés, tejsavas, vajsavas erjedés). A hibás erjedés kénezéssel gátólható.

Cefre - Pallas lexikon

Cefre általában igy neveznek minden többé-kevésbé sűrü, több-kevesebb cukrot tartalmazó anyagot, mely abból a célból készült, hogy szeszes erjedésen menjen keresztül; van szőllő-Cefre, szilva cefre, gyümölcs cefre, szesz cefre, sör cefre stb.

Az erjedés megkezdése előtt a cefrét -édes cefrének-, utána -érett cefrének- nevezik. Szükebb értelemben a cefre elnevezés csak a szeszgyári és sörgyári nyers anyagot jelenti a malátával és vizzel való keverés és a lepárlás után.