Vilmos körte, Körtefa

Vilmos körte a világ legelterjedtebb körte fajtája; Angliában már 1770-ben ismerték. Williams terjesztette el. Innen vette eredeti nevét: Williams, Bon-chrétien Williams, Williams Christbirne, de Amerikában, ahol a legelterjedtebb, Bartlett néven ismerik.

Magyar elnevezése egy régi, helytelen, de meggyökeresedett fordítás.

A Vilmos körte augusztus végén, szeptember elején érik, gyümölcse középnagy, kúpos vagy tojás alakú, héja szalma- vagy viaszsárga; zamatos íze elsőrendű asztali fajtává teszi.

Gyümölcse 2 hétig eltartható, konzerv céljára kedvelik fehér húsát. Fája hamar kiöregedő, Ifjításra szorul. Birsalanyon és vad alanyon egyaránt megél. Önmeddő fajta; feltétlenül idegen beporzást kíván; a V. ültetvények terméketlensége folytán jöttek rá annak idején a porzófajták szükségességére. A Vilmos körte árugyümölcsöseink egyik legfontosabb korai fajtája, üzemi ültetvényeink 6%-át teszi ki, jelenlegi közszaporításunkban 8%-kal szerepel.

Körte érési idő porzó fák