Japán körte Nashi

Japán körte porzó fajták

Japán körte, Ázsiai körte, Nashi

Japán körte - Nasi

A nasi Japánban termesztett körtét jelent, más országokban ezt a gyümölcsöt különböző nevekkel illetik, pl. vízikörte, ázsiai körte, almakörte, körtealma ...

Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is.

A nashi gyümölcse fán beérő, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre.

A japán körte gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz).

Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös.

Beporzás

A japán körte részben öntermékenyülő, de jobb, ha két vagy több körte fajtát ültetünk egymáshoz közeli távolságba. A legtöbb fajta beporozza egymást.

A japán körte fagytűrő, hasonlók mint télen a Bosc kobak körte, amely télen -20 ° C -t könnyen átvészel. Ültetési távolságuk 5*5 méter.

Japánban a túlkötődés miatt a legtöbb fajtát kézzel ritkítják, csak így érik el a megfelelő méretet.

Japán körte gyümölcse

A gyümölcsök tömege az eredeti termőhelyen, ritkítás mellett 200-450 gr. is lehet. Olaszországban azonban még a nagy gyümölcsű fajták tömege is csak 250 gr.

Ízükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet. Japánban a nasi fajták gyümölcsminősége iránti igények igen magasak (100 mm átmérő ás szabályos gömb alak). Szinte kizárólag úgy termesztik, hogy egyenként bezacskózva védik a madárkártételtől.

Magyarországon ennél kisebbek a gyümölcsök, de jó termőhelyen, intenzív körülmények között elérhetik a 150-250 gr.-ot. A gyümölcs húsa fehér - fehéressárga, rendkívül illatos, lédús.

Shinko japán körte

Shinko japán körte

A Shinko japán körte gyümölcs közepes méretű barnás-zöld a barnás-arany színű. Húsa szilárd és ropogós, mint egy alma, sárgásfehér színű, jó zamatú, édes ízű.

Kosui japán körte

Kosui japán körte

A Kosui japán körte gyümölcse nagy kerek, részben parás héja finom, narancsos sárga színű. Húsa szilárd édes, lédús, zamatos, enyhén vaníliás ízű, nem savas kiváló étkezési minőségű.

Nijisseiki japán körte

Chojuro japán körte

Chojuro japán körte - Japán körte oltványok
Chojuro japán körte gyümölcs

A Chojuro japán körte 1895-ben találták Japánban. Narancssárga, aranybarna héjú augusztus vége felé érő japán körte.

Húsa fehér, ropogós, magas cukortartalmú, kissé aromás éretten tejkaramella ízű. Ínyenc szakácsok saláta körtének hívják.

Gyümölcse közepes, vagy nagyméretű, gyakran majdnem 400 g gömbölyded, kissé lapított. Látszólag ellenáll a varasodásnak.

Jó termőképességű. Hűtőszekrényben hosszú ideig, 5 hónapig eltartható. Fája közepes méretű, magassága 5-7 méter.