Szalonnás lencse

Szalonnás lencse, Hozzávalók:

40 dkg lencse,
20 dkg kolozsvári szalonna,
8-10 apró hagyma,
1 szál sárgarépa,
1 szál gyökér,
egy darabka zeller,
egy csomó petrezselyem,
1 gerezd fokhagyma,
só,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl.

Szalonnás lencse elkészítése:

Néhány szelet húsos szalonnát kiolvasztunk, és beledobjuk az apró szemű, megtisztított vöröshagymát egészben.

Ha a hagyma és a szalonna már pirulni kezd, hozzáadjuk a kiválogatott és megmosott lencsét, a kettévágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a zellergumót, egy csokor zöldpetrezselymet egészben (amelyet majd tálalás előtt kidobunk belőle), egy nagy gerezd fokhagymát és sót.

Leöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és kis lángon puhára főzzük.

Nem szabad, hogy leveses legyen, ezért előnyös liszttel elhabart tejföllel besűríteni.

Közben kisütünk néhány szelet cakkosra bevagdalt szalonnát, és tálaláskora zsírjából egy kanállal öntünk a lencsére, majd a tál tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.

Szalonnás lencse