Sütemény receptek - Somlói galuska

  • 2018-11-27

SOMLÓI GALUSKA, Hozzávalók:
4 tojás,
10 dkg cukor,
10 dkg liszt,
5 dkg dió,
1 dkg kakaó;
puncshoz:
12 dkg cukor,
rum,
1 csomag vaníliás cukor,
narancs és citromhéj;
krém: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg liszt.
Somlói galuska elkészítése:
A tojás-fehérjékből a cukorral kemény habot verünk.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet, s a tésztát háromfelé osztjuk. Az egyik adaghoz még darált diót, a másikhoz kakaót keverünk.
Három különböző ízesítésű, egyforma nagyságú lapot sütünk.
A cukorból 2 dl vízzel, egy kevés rummal, vaníliás cukorral, reszelt narancs és citromhéjjal puncslét főzünk.
A tejből a tojássárgákkal, a liszttel, vaníliával krémet készítünk.
Az egyik kisült lapot visszahelyezzük a zsírpapírral kibélelt tepsibe.
Meglocsoljuk a puncslével, rákenjük a krém felét, meghintjük a cukorral és mazsolával elkevert darált dióval.
Ráhelyezzük a másik lapot, ráöntjük a maradék puncslét, rákenjük a krém másik felét, rátesszük a harmadik lapot, és a tetejét megszórjuk kakaóporral.
Egy napra hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a tésztából kanállal galuskákat szaggatunk, és tejszínhabbal, valamint csokoládéöntettel díszítjük. somlói galuska, finom sütemény receptek, piskóta, béles, lepény, krémes, túrós, mákos, diós sütemények, palacsinták, torták, kelt tészták, édesség, torta receptek

Somlói galuska