Somlói galuska

  • Frissítve: 2023-09-02  

SOMLÓI GALUSKA, Hozzávalók:

4 tojás,
10 dkg cukor,
10 dkg liszt,
5 dkg dió,
1 dkg kakaó;
puncshoz:
12 dkg cukor,
rum,
1 csomag vaníliás cukor,
narancs és citromhéj;
krém: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg liszt.
Somlói galuska elkészítése:
A tojás-fehérjékből a cukorral kemény habot verünk.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet, s a tésztát háromfelé osztjuk. Az egyik adaghoz még darált diót, a másikhoz kakaót keverünk.
Három különböző ízesítésű, egyforma nagyságú lapot sütünk.
A cukorból 2 dl vízzel, egy kevés rummal, vaníliás cukorral, reszelt narancs és citromhéjjal puncslét főzünk.
A tejből a tojássárgákkal, a liszttel, vaníliával krémet készítünk.
Az egyik kisült lapot visszahelyezzük a zsírpapírral kibélelt tepsibe.
Meglocsoljuk a puncslével, rákenjük a krém felét, meghintjük a cukorral és mazsolával elkevert darált dióval.
Ráhelyezzük a másik lapot, ráöntjük a maradék puncslét, rákenjük a krém másik felét, rátesszük a harmadik lapot, és a tetejét megszórjuk kakaóporral.
Egy napra hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a tésztából kanállal galuskákat szaggatunk, és tejszínhabbal, valamint csokoládéöntettel díszítjük.

Somlói galuska