Meleg tészták - Sajtos rudacskak törökösen

  • 2018-11-27

Meleg tészták

SAJTOS RUDACSKÁK TÖRÖKÖSEN, Hozzávalók:
2 dl sűrű besamelmártás,
50 dkg óvári sajt,
só, törött bors, szerecsendió, paprika,
2 tojással és liszttel készült gyúrt tészta,
10 dkg liszt,
30 dkg zsemlemorzsa,
3 tojás,
5 dkg reszelt sajt,
zsír a kisütéshez.
Sajtos rudacskak törökösen elkészítése:
A besamelt lehűtjük, belekeverjük a kis kockákra vágott sajtot, megsózzuk, borsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval és paprikával fűszerezzük, és nagyon jól összegyúrjuk.
Gyúrt tésztát készítünk két tojásból annyi liszttel, amennyit felvesz (víz nélkül), és olyan vékonyra nyújtjuk, mint a finommetéltnek szokás.
A jól lehűtött sajtos masszából 4 dkg-os darabokat vágunk ki, és kis szivar alakúra formáljuk őket.
Minden darabot becsomagolunk a papírvékonyra nyújtott gyúrt tésztába.
Tojással összeragasztjuk, hogy ne nyíljon ki sütés közben.
Összenyomkodjuk kis szivarka alakúra, és lisztbe, felvert tojásba, és reszelt sajttal kevert zsemlemorzsába bundázva, bő forró zsírban piros-ropogósra sütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Mártásos csészében jól lehűtött joghurtot adunk hozzá.
Szokás a sajttöltelékbe egy gyűszűnyi cseresznyepálinkát keverni, ez finom ízt ad az ételnek.
Egy másik mód szerint nem gyúrt, hanem vajas leveles tésztába burkolják a sajtos rudacskákat, de ekkor nem panírozzák, csak úgy sütik meg, bő zsírban, piros-ropogósra.
<<< meleg tészták