Sütemény receptek - Pozsonyi béles

  • 2018-11-27

POZSONYI BÉLES, Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 tojás-sárgája,
2 dkg élesztő,
15 dkg cukor,
só,
25 dkg vaj;
töltelék:
35 dkg dió,
25 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
2 dkg kakaó.
Pozsonyi béles elkészítése:
A lisztet kettéosztjuk. A feléből a tojás-sárgákkal, az élesztővel, a cukorral, egy kevés sóval rétestésztát készítünk.
A liszt másik felét összedolgozzuk a vajjal.
A rétestésztát kinyújtjuk; a vajas tésztarészt belenyújtjuk, hajtogatjuk, háromszor ismételjük úgy, hogy egy-egy kinyújtás után a tésztát fél órát pihentetjük.
Töltelék: a darált diót a cukorral, mazsolával, másfél dl vízzel, a kakaóval felfőzzük és kihűtjük.
A tésztából tepsi nagyságú lapot nyújtunk, és hagyunk belőle rácsozásra is.
A tésztalapra egyenletesen rákenjük a diótölteléket.
A maradék tésztából a tetejére rácsot készítünk.
Tojással megkenve, forró sütőben, közepes tűznél sütjük. pozsonyi béles, finom sütemény receptek, piskóta, béles, lepény, krémes, túrós, mákos, diós sütemények, palacsinták, torták, kelt tészták, édesség, torta receptek

Pozsonyi béles