Pozsonyi béles

  • Frissítve: 2019-09-14  

POZSONYI BÉLES, Hozzávalók:

50 dkg liszt,
3 tojás-sárgája,
2 dkg élesztő,
15 dkg cukor,
só,
25 dkg vaj;
töltelék:
35 dkg dió,
25 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
2 dkg kakaó.
Pozsonyi béles elkészítése:
A lisztet kettéosztjuk. A feléből a tojás-sárgákkal, az élesztővel, a cukorral, egy kevés sóval rétestésztát készítünk.
A liszt másik felét összedolgozzuk a vajjal.
A rétestésztát kinyújtjuk; a vajas tésztarészt belenyújtjuk, hajtogatjuk, háromszor ismételjük úgy, hogy egy-egy kinyújtás után a tésztát fél órát pihentetjük.
Töltelék: a darált diót a cukorral, mazsolával, másfél dl vízzel, a kakaóval felfőzzük és kihűtjük.
A tésztából tepsi nagyságú lapot nyújtunk, és hagyunk belőle rácsozásra is.
A tésztalapra egyenletesen rákenjük a diótölteléket.
A maradék tésztából a tetejére rácsot készítünk.
Tojással megkenve, forró sütőben, közepes tűznél sütjük.

Pozsonyi béles