Pozsonyi béles
- Frissítve: 2025-07-03
POZSONYI BÉLES, Hozzávalók:
50 dkg liszt, 
3 tojás-sárgája, 
2 
dkg élesztő,
15 dkg cukor, 
só, 
25 dkg vaj; 
töltelék: 
35 
dkg dió,
25 dkg cukor, 
10 dkg mazsola, 
2 dkg 
kakaó.
 Pozsonyi béles elkészítése:
A lisztet kettéosztjuk. 
A feléből a tojás-sárgákkal, az élesztővel, 
a cukorral, egy kevés sóval rétestésztát készítünk. 
A liszt másik felét összedolgozzuk 
a vajjal. 
A rétestésztát kinyújtjuk; a vajas tésztarészt belenyújtjuk, hajtogatjuk, 
háromszor ismételjük úgy, hogy egy-egy kinyújtás után a tésztát fél órát pihentetjük.
Töltelék: 
a darált diót a cukorral, mazsolával, másfél dl vízzel, a kakaóval felfőzzük és 
kihűtjük. 
A tésztából tepsi nagyságú lapot nyújtunk, és hagyunk belőle rácsozásra 
is. 
A tésztalapra egyenletesen rákenjük a diótölteléket. 
A maradék tésztából 
a tetejére rácsot készítünk. 
Tojással megkenve, forró sütőben, közepes tűznél 
sütjük.
Pozsonyi béles
