Makaróni bolognai mártással

  • 2018-11-27

Makaróni bolognai mártással, Hozzávalók:
50 dkg makaróni,
2-3 evőkanál olaj,
1 nagy fej hagyma,
10 dkg darált marhahús,
1 zeller,
1 sárgarépa,
2 doboz paradicsompüré,
só,
rozmaring,
1 gerezd fokhagyma,
petrezselyem,
20 dkg sajt.
Makaróni bolognai mártással készítése :
A makarónit sós vízben megfőzzük, és a tányérokba osztva összekeverjük a mártással és bőven reszelt sajttal.

A bolognai mártás úgy készül, hogy 2-3 evőkanál olajban megpirítunk egy nagy fej vöröshagymát, majd Hozzá adunk 10 dkg darált húst (marhahús jobb, de sertés is lehet), egy reszelt zellert, egy reszelt sárgarépát és egy fél doboz paradicsompürét.

Nyitott lábasban, élénk tűzön néhány percig pirítjuk, majd felöntjük fél kg nyers, áttört paradicsommal (vagy egy kis doboz paradicsompürével), adunk hozzá sót, egy friss rozmaringágat, egy gerezd összetört fokhagymát, vágott petrezselymet és egy pohár vizet.

Lefedve, lassú tűzön, két óra hosszat pároljuk, időnként vizet öntve rá, hogy le ne kapjon. (Ezt a mártást öntik Bolognában a makarónira, a spagettire, a raviolira, általában minden tésztafélére.

Nagyobb mennyiséget készítenek belőle, és a hűtőszekrényben tartva, hetente legalább ötször fogyasztják.) Egy mélytányérnyi tésztára (mert abban illik tálalni az igazi spagettit, makarónit) 2-3 evőkanál elegendő belőle.