Kel göngyöleg

Kelgöngyöleg, Hozzávalók:

50 dkg levesben főtt marhahús vagy 50 dkg sertéshús,
6 dkg zsír,
2 tojás,
1 zsemle,
kb. 1 kg-os kelkáposzta,
2,5 dl tejföl,
3 kanál zsemlemorzsa,
hagyma,
só,
bors.
Kelgöngyöleg elkészítése :
A főtt húst szeletekre vágjuk, és 4 dkg hagymás zsírban pároljuk, majd kétszer megdaráljuk. (Ha sertéshúsból készítjük, akkor azt pörköltnek főzzük meg, és a pörköltet daráljuk meg.) Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejbe áztatott zsemlét, törött borsot és egy kanál tejfölt, jól összekeverjük, majd elvegyítjük a tojások felvert habjával. A kelkáposzta leveleit szétszedjük, forró sós vízben félig megfőzzük, és a vastag ereket kivágjuk belőle.
Egy szalvétát négyszög alakban megzsírozunk, és rá helyezzük a káposztaleveleket. Rátesszük a tölteléket, felcsavarjuk, majd a szalvéta két végét és közepét összekötjük. Forró vízbe téve kb. 45 percet főzzük. A szalvétából kivéve hosszúkás tálra helyezzük. Fölszeleteljük, meghintjük pirított morzsával, és meglocsoljuk tejföllel.

Kelgöngyöleg