Erdélyi rakott káposzta

  • 2019-01-03

Erdélyi rakott káposzta hozzávalók:

60 dkg sertéshús,
25 dkg kolbász (debreceni vagy lángolt),
20 dkg kolozsvári szalonna,
15 dkg rizs,
1,5 kg savanyú káposzta,
20 dkg vöröshagyma,
2 dkg pirospaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1 dkg olaj, 2 dl tejföl,
só, bors, kakukkfű.

A erdélyi rakott káposzta készítése:

A sertéshúst megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és együtt olajban megpirítjuk, megpaprikázzuk.

A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, megpirítjuk, beletesszük rövid időre a karikára vágott füstölt kolbászt is.

A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, kimossuk, és feltesszük főni néhány csonttal vagy bőrkével (húsleveskockát is használhatunk).

Mély tűzálló tál belsejét megzsírozzuk, és kibéleljük egy 3-4 cm-es réteg lecsurgatott káposztával. Ráhelyezünk egy réteg kolbászt és szalonnaszeletet, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, egy vékony réteg párolt rizst, és lefedjük egy réteg pirított paprikás hússal.

Ezután ugyanilyen sorrendben ismételjük meg a rétegezést.
A végén borítsuk be a maradék káposztával.

Öntsük le a tejföllel, és a sütőben pároljuk közepes lángon kb. 3/4 óra hoszszat.