Csokoládés fatörzs

CSOKOLÁDÉS FATÖRZS, Hozzávalók:

12 dkg kristálycukor,
11 dkg liszt,
2 dkg kakaó;
krém:
20 dkg cukor,
6 dkg csokoládé,
20 dkg vaj,
vanília, esetleg rum.

Csokoládés fatörzs elkészítése:

A tojássárgákat 6 dkg cukorral habosra keverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük, s mikor keményedni kezd, lassanként hozzáadjuk a másik 6 dkg cukrot.

A két masszát egybeöntjük, majd hozzávegyítjük a kakaóval elkevert lisztet.
Hosszasan keverni nem szabad, mert összeesik, és nem lesz elég könnyű.
Fehér papírral bélelt sütőlemezre kenjük a masszát két és fél, három centiméter vastagon; közepesen forró, előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk arra, hogy ne szárítsuk ki, mert ha száraz, nem sodorható.

A tészta megsült, ha tapintásra egy kissé rugalmas.
Amikor kihűlt, lehúzzuk róla a papírt, és annak helyén, az alsó oldalon megtöltjük krémmel, besodorjuk roládformára, a krémmel kívül is bekenjük vastagon minden oldalon.

Meleg vízbe mártott villával hullámos csíkokat húzunk végig rajta, egész hosszában. Tetejét cukrozott cseresznyével vagy befőtt meggyel díszítjük, és meghintjük csokoládéforgáccsal. Jól behűtve, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.

Krém:

a cukorból sűrű szirupot főzünk 1 dl vízzel.
Egy kis darabka vaníliát is adunk hozzá, s feloldjuk benne a csokoládét. Lehűtjük, s ha kihűlt, a kissé. megpuhított vajjal 25-30 percig keverjük, míg jó habos nem lesz.

Ízlés szerint egy kis pohárka rumot is tehetünk bele.csokoládés fatörzs,

   Csokoládés kalács    Csokoládés kenyér    Csokoládés mákszelet    Csokoládés piskóta sült habbal    Csokoládés pite    Csokoládés vaníliás koszorú