Növények irányított nevelése

Növények irányított nevelése. Célja: hibridpopulációból megfelelő nevelési módszerek (őszi vagy tavaszi vetés, öntözés stb.) alkalmazásával kiemelni, illetve hosszabb idő alatt kialakítani a kívánt nemesítési célnak megfelelő formákat.

Segítségével rendszerint a hibridek valamilyen meglevő tulajdonságát kívánjuk fokozni. Pl. burgonya-hibridmagoncok fokozott káli-trágyázása javítja az utódok betegségellenállóságát.

Növények irányított nevelése-vel szárazsággal, hideggel szemben ellenállóbb gabona-, takarmánynövény- stb, fajtákat is elő lehet állítani, ha az utódokat szélsőségesen száraz v, hideg feltételek között neveljük.

Különböző Gabonafélék (búza, rozs stb.) tápanyagban nagyon gazdag talajon, nagy tenyészterületen történő nevelésével hosszú idő alatt (10-20 nemzedék) a nem ágas típusú formákból ágas típusok is létrehozhatók.

A Növények irányított nevelésének leghatékonyabb, de sajnos csak évelő gyümölcsfáknál alkalmazható módja a hibridmagoncoknak a kívánt nevelőhatóssal rendelkező szülőkre való ráoltása (Mentor-módszer).

Elméleti alapja a szerzett tulajdonságok öröklődésének lehetőségéről és - meghatározott feltételek között - szükségességéről szóló tétel.

A nemesítési gyakorlat számára ebből az a következtetés adódik, hogy a fajtákat lehetőleg olyan feltételek között alakítsuk ki, amilyen viszonyok között azokat termelni kívánjuk.

Növények irányított nevelése