Méhviasz

Méhviasz a mézelő méh viaszmirigye által termelt és viasztükrén kivált anyagból épült lépekből, fedelezésből, zugépítményekből, az ún. sonkolyból nyert termék. Megkülönböztetünk nyers, fehérített és kivont v. extrahált méhviaszt.

A nyers méhviaszt a sonkolyból kiolvasztással vagy sajtolással közvetlenül nyerik. A fehérített méhviasz a nyers viaszból a színező anyagok fakításával v. eltávolításával készül.

A munkásméh életének egy bizonyos szakaszában - 10-20 napos korában mindenkor termel viaszt, ha szükség van rá, ha nincs.

A viasz a munkásméh potrohának hasi részén, a páncél vékony, szőrtelen, fénylő viasztükrén válik ki és apró, fehér pikkelyek alakjában szilárdul meg. Innen a méh hátsó lábaival leszedi építéskor és rágóival illesztgeti össze.

A méhek jó hordáskor sok viaszt termelnek és szívesen építenek. Ha erre nincs módjuk, a termelt viaszpikkelyeket lehullatják a Kaptár fenekére, v. röpülés közben szabadulnak meg tőlük.

Felbecsülhetetlen értékű méhviasz megy így veszendőbe. Egy egy munkásméh egész életében átlag saját testsúlyának 50%-át kitevő mennyiségű viaszt termel, ami családonként és évenként több kg-ra rúg.

Méhviasz