Levegőnyílás, gázcserenyílás

levegőnyílás, gázcserenyílás

Levegőnyílás (gázcsere-nyílások, stomák) az átszellőztető-rendszernek az epidermiszben levő kivezető nyílásai, ezeken távozik a vízpára és bonyolódik le a gázcsere (levegőcsere). Leggyakoribb esetben két, felülnézetben vese alakú zárósejtből állnak, s ezek homorú oldalukkal egymás felé fordulva közrezárják a légrést. A zárósejtekhez sokszor ún, melléksejtek kapcsolódnak.

A zárósejtek fala egyenlőtlenül vastagodott. A felső lécpór és a hasi domborulat között az előudvar, amely az eisodialis nyílással, ez alatt pedig az utóudvar helyezkedik el, moly az opistialis nyílással nyílik. Az utóudvar nagyobb sejtközi térségébe levegőüreg nyílik, s ez a levél parenchymasejtjei között levő sejt közötti járatrendszerben folytatódik.

A zárósejtek a légrés nagyságát, s így a párologtatás mértékét szabályozni tudják. Vízzel telített állapotukban nyitják, vízvesztés következtében pedig zárják a légrést. Minthogy a zárósejtekben kloroplasztiszok is vannak, a fény is hatással van működésükre: fény hatására ui, a légrés tágul, s a párologtatás fokozódik.

Levegőnyílások