Lathyrus, Lednek

lathyrus, lednek

Lathyrus (Leguminosae). Évelő v. egyéves, többéves, többnyire heverő, v. kapaszkodó dísz-, ill. gyomnövények. Kb. száz faja honos az északi mérsékelt övben és D-Amerikában.

A Lathyrus tuberosus L. (mogyorós lednek) 30-100 cm hosszú, vékony, lefekvő v. kacsaival kapaszkodó szárú, tarackos növény.

Összetett levelén a levélgerincen egymással szemben álló két elliptikus levélke van, a levélgerinc kacsban végzódik. Bíborpiros, illatos pillangós virágai hosszú kocsányú fürtben a felső levelek hónaljából erednek.

Az egész országban gyakori üde kötött talajokon, főleg a réti agyagokon. Kártétele igen nagy. Tarlóhántással és gondos kapálással irtjuk.

Lathyrus latifolius Lathyrus (nagyvirágú lednek) évelő, több méter hosszú, lefekvő v. kapaszkodónövény. Szára négyélú, szárnyalt. A levélnyél is szárnyalt. A levélkék 4-10 cm hosszúak, a levélgerinc többágú kacsban folytatódik.

Élénkpiros virágai hosszú kocsányú, levélhónalji fürtben helyezkednek el. Száraz erdőkben, utak mellett, szőlők között nő szórványosan az egész országban. Jún.-júl.-ban nyílik. Dísznövényként ültethetó. Kerítésre felkúszik. Magvetéssel szaporítjuk tavasszal.

Lathyrus odoratus L. (szagosbükköny). Hazája Olaszország. 1-2 m magas, egynyári dísznövény.

Szárai éleltek, virágai hosszú kocsányon kettesével-hatosával minden színben és színárnyalatban nyílnak, a tiszta sárga kivételével; igen kellemes illatúak. A magyar éghajlat kiválóan alkalmas ugyan magjának termesztésére, nyáron azonban a virágzás rövid ideig tart, és a virágok mérete is kisebb, mint a párásabb, hűvösebb klímájú területeken.

Sok fajtát nemesítettek ki. Ezek közül a legjelentósebbek a hosszú szárú és nagy virágú Spencer-változatok. A hosszú nappalos fajták hajtatásra nem alkalmasak.

A rövid nappalok idején is virítanak a praecox-fajták, amelyeket nemesítőikról Zwolanek és Cuthberson néven tartanak nyilván. Ezeknek jellemzője a hosszú, fél métert is elérő szár, amelyen öt-hét nagy virág is nyílik.

Korai virágoztatás céljára a magvakat szept.-ben cserepekbe vetjük. Rózsa- v. szegfűházba mély rétegű, tápdús talajba ültetjük ki. Sok fényre és 7-10 C° hómérsékletre van szüksége. Virágai márc.-tól szedhetők. A kora tavaszi szabadföldi magvetésból jún.-ban kapunk virágokat.

Lathyrus - lednek