Tavirózsa Tündérrózsa Nymphaea - Ültetés vízmélység

A kerti tó legalább olyan karakteres elem, mint a sziklakert. A kerti tó látványa felüdít, megnyugtat, sík felülete hatásos kontrasztot ad a környékére ültetett évelők feltörő növekedésével, vagy a szomorú fák függőlegesen lecsüngő ág és hajtásrendszerével.
Nemcsak a víz, de a vízben és a környékén élő, ültetett vízi, vízparti évelők is karakteres hangulatteremtők.
Számos értékes évelő - vízi és mocsári növény áll rendelkezésünkre a nedves nyirkos talajon élőktől kezdve a sekélyebb vagy mélyebb vízek lakóiig. A leginkább természetes, természethű hatást akkor érjük el, ha vízi, mocsári, parti növénytársulások stilizált képét igyekszünk kialakítani.

A tavirózsa, tündérrózsa központi helyet foglalnak el a tóban. Nyár elejétől késő őszig folyamatosan mutatják nagy, illatos, feltűnő virágjukat. Nagy kiterjedésű levélzetükkel árnyékolják a vízfelületet. Leveleik alatt bújnak meg a halak.

Tavirózsa igényei ültetés vízmélység

Tündérrózsa ültetés, vízmélység - Az édesvízben élő tavirózsáknak 46 faja ismert a világ mérsékelt és trópusi részében. A legtöbb tavirózsának lekerekített, viaszos bevonatú levelei, hosszú, levegővel telt szárai vannak, melyek vastag, húsos, kúszó víz alatti rizómából erednek. A tavirózsa hosszú szárakon hozza mutatós, illatos vízen úszó virágait, melyek szintén a víz alatti rizómából erednek.
Hazánkban főleg az Alföld állóvizeiben gyakori a tavirózsa. A kúszó, vastag gyöktörzsű, víz felszínén úszó levelű évelő vízinövény, 10-20 cm széles, illatos virágai a víz színén nyílnak. A tavirózsa napos, védett fekvést, nyugodt vízfelületet kíván. 50-100 cm vízmélységű medencékbe, kerti tavakba telepíthetjük.
Hazája: Európa, Ázsia. Európában számos hibrid tavirózsa fajtát termesztenek fehér, sárga, piros, bordó színekben.
Szaporítása: Tőosztás késő tavasszal, mikroszaporítás

Tavirózsa vízililiom ültetés

Tavirózsa ütetés módja!
A cserepes tavirózsákat ültessük át egy nagyobb, vagy jóval nagyobb cserépbe, (8-15 liter) vagy akár egy zöldséges ládába. Zöldséges ládába akár két tavirózsát is tehetünk.
Sima kerti földet szórhatunk az edény kétharmad részéig, csak lazán tömörítsük, majd helyezzük el benne a növényeket. A tetejére apró kavicsokat tegyünk és óvatosan helyezzük a tó aljára az edényt. Így több évig is (2-3) elvan a növény átültetés nélkül.

Tavirózsa vásárlás

Tavirózsa Tündérrózsa Nymphaea - Ültetés vízmélység

Tavirózsák

Kék tavirózsa
Nymphaea King of the Blues

Nymphaea King of the Blues
Vízmélység: 30-60 cm
Virágzási idő: július-szeptember
Trópusi növény - fagymentes teleltetést ígényel!

Sárga tavirózsa

Nymphaea Chromatella Sárga tavirózsa
Nymphaea Chromatella Sárga tavirózsa
vízmélység: 30-60 cm
Közepes nagyságú, illatos lágy krémsárga virágú, márványozott, pettyes zöld és vörösbara levelű fajta. Árnyékos helyen is virágzik. Alkalmas kisebb tavakba, vagy nagyobb dézsákba is

Nymphaea Alba Sioux

Nymphaea Alba Sioux
Igazi különlegesség. Virágai a nyílás kezdetekor sárgás árnyalatúak, kinyilva mély barack - narancs, pirosas színűek. A szirmok széle pirosas. Rendkívül bőven virágzó fajta. Levelei pirosas-barnásan pettyezettek.
Vízmélység: 35-70 cm. Fehér teltszirmú tavirózsa

Rózsaszín tavirózsa

Nymphaea Marliacea Rosea
Nymphaea Marliacea Rosea
vízmélység: 50-90 cm. Megbízható régi kedvenc. Közepes nagyságú. Sziromlevelei rózsaszínűek, nagyok a porzószálai feltűnőek.

Fehér virágú tavirózsa

Fehér virágú tavirózsa
Fehér virágú tavirózsa - Nymphaea Marliacea Albida
Fehér tavirózsa. Illatos virágai fehérek, nagyok 10-12 cm átmérőjűek, sárga porzószálai feltűnőek.
Vízmélység:50-100 cm
Illatos virágai fehérek, nagyok 10-12 cm átmérőjűek, sárga porzószálai feltűnőek. Kör alakú levelei 20-25 cm átmérőjűek.

Piros tavirózsa

Piros virágú tavirózsa
Piros tavirózsa - Nymphaea Attraction
A Nymphaea Attraction tavirózsa sötétpiros, görögdinnye piros színű, csésze formájú, nagyméretű, enyhén illatos virágú tündérrózsa fajta. Zöld levelei 25-30 cm átmérőjűek, az új bomló levelei bronzos színűek és 10-12 cm nagyságúak. Virágai 6-8 cm átmérőjűek, belső szirmai gránátvörös pirosak, a külsők szirmok világosabbak.

Víz felszínén úszó növények

Tavirózsa vásárlás - Webáruház

Tavirózsa Tündérrózsa Nymphaea - Ültetés vízmélység
Fel az oldal tetejére