Szedermálna faták- Wiandt Kertészet

Szedermálna jellemzői

A málna és szeder virágzása fajtától függően hosszabb ideig elnyúlhat. A szeder gyümölcs kifejlődéséhez átlagosan 30-40 nap szükséges. A termőrügy képződés augusztustól szeptemberig tart.
A málna és szeder a többi gyümölcsfajhoz viszonyítva későn virágzik - május vége, szeptember eleje, ezért fagykárosodást nem szenvedhet.
A szeder gyümölcse apró csonthéjas termés. A termések csoportosan ülnek a vackon. A málna a vacokkúpról könnyen leválasztható, a szeder és szedermálna fajták a vacokkúppal együtt válnak le.
A szedermálna gyümölcse jól szállítható

Tayberry szedermálna

Tayberry szedermálna - Skóciában a Kertészeti Kutató Intézetben állították elő az Auróra szeder és tetraploid málna keresztezésével.
Érési idő: Korai érésű, június közepe-július közepe között érik.
A Tayberry nagyon nagy, hosszan megnyúlt kúp alakú bogyója 6 gr. súlyú. Éretten sötétvörös, kiváló zamatú, kemény husú, jól szállítható. Bőven terem. Erős növekedésű, közepes mennyiségű, vastag sarjat nevelő fajta.
Sarja félig felálló-kúszó, sok apró egyenes tüskével.
Támrendszert és rendszeres kötözést igényel. Erős tüskézettsége miatt célszerű a sarjak és a termővesszők szétválogatása a könyebb szedés érdekében.
Házikerti telepítésre javasolható gyümölcskülönlegesség. Tetszetős, darabos gyümölcse azonban üzemi méretű telepítésre is alkalmas lenne, amennyiben szélesebb körben ismertté tennék a fogyasztók elött.

Fertődi bőtermő szedermálna

Fertődi bőtermő szedermálna
Fertődi bőtermő szedermálna gyümölcs

Fertődi bőtermő szedermálna - A Fertődi Kutató Állomáson Kollányi László szelektálta a Fertődi 1 málnaszeder beltenyésztett populációjából.
Elsősorban házikerti telepítésre javasolt.
Érési idő: Június végétől július végéig érik.
Elsősorban friss fogyasztásra, de konzervipari felhasználásra is - szörp, dzsem - javasolható. Gyümölcse nagyméretű, megnyúlt kúp alakú, 5,6 g. átlagsúlyú, bordópiros színű.
Húsa kemény, jellegzetesen fűszeres, savanykás ízű.
Bokra közepes növekedési erélyű, sok tősarjat fejleszt, kúszó sarja elágazódásra hajlamos, erősen hamvas, sok tüskével borított.
Nagyon bőtermő. Különleges színű és ízű gyümölcse a házikerti telepítés számára javasolható gyümölcsfajta. Sok tősarjat nevel.

Gyümölcs fajták vásárlás - Webáruház

Bogyós gyümölcsök ismertetése

Szamóca fajták Szeder Szedermálna Köszméte Ribiszke Málna Csemegeszőlő Fekete berkenye Homoktövis Kivi Josta Áfonya Húsos som Bodza

Fel az oldal tetejére