Szaporítás - Kínai mamutfenyő Metasequoia szaporítása magvetés időpontja ültetése kínai mamutfenyő nevelése

Kertészet - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Növényismertetés oldalak virágzó cserjék évelő virágok fenyő fajták bambuszok tavi növények díszfák, kerti tanácsok, fotók növényekről, kertészeti linkek fórumok.
Custom Search
 

Ismertetések, Leírások

 

Online Kertészeti Áruház

Cserjék, bokrok
Díszfák
Évelő növények
Szobanövények
Kerti tanácsok
Rózsák - Fenyők
Fűszernövények
Páfrányok
Gyümölcsfák
Bogyós növények
Vízinövények
Bambuszok
Díszfüvek
Zöldségek
Kertészeti linkek
Tuja videó
Fotók, képek
Arborétumok
Árnyékliliomok
Kertészeti lexikon
Receptek

Szaporítás - nevelés - betegségek, Metasequoia - Kínai mamutfenyő

Kínai mamutfenyő szaporítása

Magvetés. Az 1942-ben Kínában felfedezett növényről sokáig azt tartották, hogy hazáján és néhány szubtrópusi botanikus kerten kívül nem hoz csíraképes magot a porzós barkák rendszeres elfagyása miatt. Mára bebizonyosodott, hogy a csírázás elmaradását az anyanövények fiatal kora okozta.
A 30 évesnél idősebb fákról szedett mag Magyarországon is legalább 10-20%-ban csíraképes.
A kis tobozokat október végén, a lombhullás után szedjük, mielőtt még a fán kinyílnának. Száraz helyiségben, sekélyen elterítve, szobahőmérsékleten 1-2 hét alatt kipereg belőlük a mag, amit kissé megszárítva zárt edényben (pl. befőttesüvegben) tárolunk a tavaszi magvetésig.

A kínai mamutfenyő magját április második felében vessük üveg vagy fólia alá és lehetőleg szaporító-ládába. Vetés előtt ajánlatos a magot 1 napig vízben áztatni.
A bizonytalan csírázási erély miatt a hamisciprusokhoz hasonlóan igen sűrűn, 2-3 mm-es rétegben vessük, majd 2-3 mm vastagon perlittel vagy durva homokkal takarjuk. Ha túl sűrűn kelne, zölden áttűzdeljük.
A magcsemeték vegetációja összel hosszan elhúzódik, és 1-2 éves korukig elég fagyérzékenyek: üveg vagy fólia alatt teleltessük, laza szalmatakarással.
Félfás állapotú hajtásdugványról főképp a fiatal egyedek szaporíthatók július végén-augusztus elején. Serkentés: 0,6% lVS, talkumban.
A módszer Nyugat-Európában még idős növények esetében sem okoz problémát. Nálunk a 2-3 méternél magasabb (4-5 évesnél idősebb) példányok fokozatosan elveszítik a gyökeresedőképességüket, feltehetően a forró, száraz nyár és az erős napsütés következtében.
Fás dugványról is elfogadhatóan gyökeresedik, ha fiatal növények erötelies vesszőiből vagy 2 éves gallyaiból készítjük azokat.
A dugványokat február végén szedjük és üveg vagy fólia alatt, lehetőleg 14-16 °C-os talpmeleges gyökereztetjük. A kihajtó rügyek érzékenyek a szürkepenészre: ellene 10-14 naponként permetezzünk.

Kínai mamutfenyő nevelése

A kínai mamutfenyő lombhullató fenyő, melyet ritkasága miatt konténerben nevelünk. Beültetése tavasszal történjen, és a növényeket napos, meleg helyen tartsuk.
A Larixhoz, vörösfenyőhőz hasonlóan gyors növekedésű.
Mivel ágai átellenes állásúak, a vessző csúcsának esetleges pusztulása után az előtörő két hajtás közül a jobb irányút hagyjuk meg. Egyébként nevelése a Larixéval megegyezik.

<<< vissza Tanácsok-tippek

Szaporítás - nevelés - betegségek

Jegenyefenyő - Abies
Cedrus - Cédrus
Chamaecyparis - Hamisciprus
Cupressocyparis - Leyland ciprus
Ginkgo - Páfrányfenyő
Metaseqoia - Kínai mamutfenyő

Abies szaporítása,
Cedrus szaporítása,
Hamisciprus szaporítása,
Leylandciprus szaporítása, Páfrányfenyő szaporítása,
Kínai mamutfenyő szaporítás
OltásIngyenes hírlevél, tuja.hu legújabb ajánlatai, virágok cserjék fenyők évelő növények tavi növények akciós árai, kedvezményes vásárlás új fajták érkezése

Szaporítás, nevelés, betegségek - Kínai mamutfenyő Metasequoia

Copyright (C) 2001-2013

Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom

Nézze meg feltöltött videóinkat

Online rendelés, Csomagküldés

- Évelő vásárlás, sziklakerti évelők
- Sövény vásárlás, sövények
- Tavi növény vásárlás
- Gyümölcs fajták

Tanácsok-tippek
Metszés
Szaporítás
Növénykereső
Évelő névmutató

Fotóalbum
Arborétumok
Receptek
Kertészeti lexikon
Kertészeti linkek