Kolozsvári töltött káposzta

  • Frissítve: 2023-09-02  

KOLOZSVÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA, Hozzávalók:

25 dkg darált sertéshús,
30 dkg füstölt szalonna (császárhús),
80 dkg savanyú káposzta,
25 dkg füstölt oldalas,
1 fej savanyított káposzta (8 levél),
5 dkg rizs,
1/2 dl olaj,
4 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 dkg pirospaprika,
kapor, 2 tojás, 1 dkg bors, borsikafű, kakukkfű,
50 dkg sertésdagadó,
4 debreceni kolbász,
4 szelet sertésborda.

Kolozsvári töltött káposzta elkészítése :

A darált sertéshúst összekeverjük a megpirított hagymával, fokhagymával, 5 dkg apróra vágott füstölt szalonnával, sóval, borssal, félig megpárolt rizzsel, pirospaprikával, ráütjük a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk.

Ezután 1-1 levélbe (8 részre elosztva) rakva, behajtogatjuk. (A levelek vastag ereit előzőleg éles késsel levékonyítjuk.)

Nagyobb tűzálló edény alját megzsírozzuk, az aljára teszünk 3 cm-nyi kimosott savanyú káposztát, és erre rakjuk sorba a töltelékeket.

Befedjük a füstölt oldalassal, a maradék császárhússal, a sertésdagadóvál, a debreceni kolbásszal.

Lefedjük a maradék káposztával, felöntjük húslevessel, és fedő alatt puhára pároljuk (hozzátéve a fűszereket, kaprot).

Kiszedjük belőle a töltelékeket és húsokat, majd a káposztát külön olajban pirított hagymával és liszttel készült világos rántással berántjuk.

Elkeverjük tejföllel, és felforraljuk. A bordaszeleteket hirtelen kisütjük.

Az aprókáposztát a tál aljára terítjük, rárakjuk a töltelékeket, körülrakjuk füstölthús és dagadódarabokkal, kolbásszal, a császárhúst felszeletelve rakjuk rá a megsült sertésbordával együtt, és a maradék káposztát a tetejére halmozzuk.

<<< Zöldséges étel receptek Zöldséges ételek

Kolozsvári töltött káposzta