Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Dió, diófa fajták, Diófa ültetés, szaporítás, telepítés

Diófa igényei, dió termesztés

A diófa Magyarország egész területén megtalálja a szükséges életfeltételeit, vagyis egyedi fákat vagy ligetes tájgyümölcsöket bárhová ültethetünk. A gazdaságos árutermesztéshez azonban maradéktalanul ki kell elégíteni a termőhellyel szemben támasztott igényeit.

Hazánk területe a dió természetes elterjedési területének északi határához közel van, ezért a hűvösebb országrészek alkalmatlanok üzemi diótermesztésre. A nyugalmi időszakra jól felkészült fák a téli fagyokat károsodás nélkül elviselik. A késő tavaszi fagyokra a korán fakadó fajták fokozottan érzékenyek. A diófa a túlzott nyári hőséget is nehezen viseli, főként ha ez szegényes vízellátással párosul. Emellett a dió a nagyon fényigényes növények egyike.
A diófa természetes előfordulása a folyók felső folyásának árterében van. Jellegzetes folyókísérő növény, ebből eredően fokozott vízigénye meghatározó jellegű a termesztésben.
Évi vízszükséglete 800-1000 mm. A dió a mélyrétegű, levegős, jó vízgazdálkodású talajon fejlődik kielégítően.
Szinte közismert az a megállapítás, hogy a diófa természete folytán minden céltudatos beavatkozás nélkül is szép, szabályos koronát nevel. Szentiványi szerint a Juglans regia a Király dió népies elnevezést azért kapta, mert koronáját hatalmassá fejleszti, hogy a környezetében élő egyéb növények rovására egyre nagyobb területen biztosítsa saját létfenntartását. Hosszú időszak, gyakran 12 év szükséges a fa teljes méretének kialakulásához. A természetes körülmények között fejlődő korona erősen elsűrűsödik és a termést csak a hosszú felkopaszodott vázágak végén hozza.

A diófát hosszú ideig magról szaporították és az első állományszerű üzemi ültetvényeket és magoncokból létesítették. A fák későn fordulnak termőre és nem mindig örökítik az anyafa előnyös tulajdonságait. Ezért mindenképpen oltványokat kell telepíteni.

Szentiványi szerint a diófa mélynyugalmi ideje viszonylag rövid, általában január elején befejeződik, de a kárpáti fajtakörhöz tartozó fajták csak nagyon hosszú téli felmelegedések után érzékenyek a téli lehűlésekre. Aminél késöbbi fakadású fajták előnyösebbek, mert így nagyobb valószínűséggel elkerülhetők a késő téli fagyok.

dió
A diófa termése hazánkban a következő formákban értékesülhet:
- dióbél, amikor az áruértéket csak a csonthéjban levő bél külleme és beltartalmi értéke határozzák meg,
- héjas dió, amikor a termés külleme, a héj tetszetősége is számít,
- zöld dió, amelyhez előnyös a csonthéjképződés előtt minél nagyobb termésméret.

A csonthéj felülete szerint finoman erezett (Milotai 10), rajzolatos (Alsószentiványi 117) és dudoros (Tiszacsécsi 83) kategóriákat lehet elkülöníteni.
Idézet: Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet c. könyvéből.

A diófa a meszes, mély rétegű, tápdús talajt és a késői fagyoktól védett fekvést kedveli. Ilyen helyen hatalmas koronát nevel, és igen hosszú életű lesz.
A gyümölcs szedését akkor kezdjük, amikor a termőburok felreped és termése földre hullik.
Nagy különbség van a magonc és oltvány diófa között.
A magonc diófa 10 év múlva fordul termőre, az oltvány viszont az ültetés után a 3-4. évben.
Az oltvány dió további előnye, hogy fajtájaazonos lesz a termése.

Alsószentiváni 117 diófa

Az állami elismerés éve: 1976.
Szeptember közepén-végén szüretelhető.
Béldióként és héjas dióként is egyaránt értékesíthető.
Termése nagy, könnyen törhető és tisztítható, 48-51%-os béltartalommal.
Erős növekedésű, koronája kezdetben kissé feltörekvő, késöbb szétterülő. Korán termőre fordul, bőtermő és jó a termésbiztonsága. Mivel későn fakad, ezért a késő tavaszi fagyok nem károsítják.
Az egész ország területén telepíthető és valamennyi termesztőtájra javasolható fajta. Alsószentiványi 117 diófa

Milotai 10 dió

A tiszaháti termesztőtájban, Milotán szelektálta Szentiványi Péter. 1963 óta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben.
Szeptember végén érik.
A legkiválóbb héjas és béldió. Nagy, gömb alakú, világos színű.
Könnyen törhető és tisztítható. Béltartalma 47-52%.
Növekedési erélye közepes. Korai, de vontatott fakadású. Kis százalékban a csúcsrügy alatti rügyekből is fejleszt terméseket.
Termőképessége és termésbiztonsága jó. A késő tavaszi fagyok ritkán károsítják, mert a fiatal hajtások fagytűrőek.
A legkiválóbb áruértékű árufajtánk, amelylegeredményesebben a szelektálási körzetében termeszthető. Milotai 10 dió

Tiszacsécsi 83 diófa

Szeptember végén-október elején érik.
Elsősorban béldióként javasolható az értékesítése.
Közepes vagy nagy, felülete dudoros. Könnyen törhető és tisztítható,
bélaránya 48-52 %.
Gyenge növekedési erélyű, késői fakadású. Korán termőre forduló, nagyon bőtermő, jó termésbiztonságú fajta. A késői tavaszi fagyokra nem érzékeny.

Államilag elismert dió fajták:
Alsószentiváni 117 - Alsószentiváni kései - Bonifác - Milotai 10 - Milotai bőtermő - Milotai intenzív - Milotai kései - Tiszacsécsi 83

Egyéb érdekességek

A dióbéllel salátát, édességet ízesítenek, de gyűjtik a még éretlen, lágy héjú termést is. Fogyasztásuk csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A magvak nem száradó olaját étkezésre és szappangyártásra használják.
A levelek teája bélhurut, magas vérnyomás és bélférgesség ellen jó. A szétmorzsolt levél vagy forrázata bőrkiütések gyógyítására és rövarűzőnek alkalmas.
A kéreg, a levél és a zöld termésfal barna festéket, diópácot ad.

Gyümölcsfa vásárlás - Webáruház

Go to top of page