Párnacsücske hájas tésztából

  • Frissítve: 2023-09-02  

Párnacsücske hájas tésztából, Hozzávalók:

25 dkg sertésháj,
38 dkg + 2 evőkanál rétesliszt,
2 tojássárgája,
2-3 dkg élesztő
1/2 dl tej,
só.
Párnacsücske hájas tésztából elkészítése:
A sertéshájat hideg vízben áztatjuk, megtisztítjuk, megkaparjuk. A szikkadt hájat 18 dkg liszttel a gyúrótáblán késsel egy tömeggé dolgozzuk.
Fél dl langyos tejbe morzsolt élesztőből és 2 evőkanál lisztből kovászt készítünk.
Ha megkelt, hozzáadjuk a 20 dkg lisztet, a tojássárgákat, sót, s mindezt kemény sima tésztává dolgozzuk. Nem kell keleszteni, hanem rögtön kisodorva a feldolgozott hideg hájat belekenjük, és különbözőképpen hajtogatva, pihentetés nélkül, háromszor egymás után nyújtjuk, végül a késfokvastagság tésztát kockákra szeleteljük. Közepébe kemény barackízt cseppentünk, s úgy hajtogatjuk, hogy háromszögletű tésztácskát nyerjünk. Tepsire rakva a tetejét megkenjük tojásfehérjével, és meghintjük egy kevés darált fehér mandulával. A tésztát jól kelesszük meg.
Előmelegített sütőben sütjük.

Párnacsücske hájas tésztából