Nagyszebeni hústekercs

NAGYSZEBENI HÚSTEKERCS, Hozzávalók:

1 kg dagadó vagy karaj.
45 dkg aszalt szilva,
só, bors,
zsír,
1 nagy vöröshagyma,
1 dl fehér bor.
Nagyszebeni hústekercs elkészítése :
Sovány dagadót veszünk, vagy ha ezt nem kaptunk, sovány sertéskarajt, amit kicsontozunk, és hosszában háromszor úgy vágunk be, hogy egy ujjnyi vastag, nagy szeletet kapjunk.
Az előző este megáztatott aszalt szilvát kimagozzuk, és felét a hússzeletre terítjük.
Megsózzuk, törött borssal meghintjük, és a húst a gyümölccsel együtt összegöngyöljük és átkötjük.
Egy evőkanál zsiradékban megpirítunk egy nagy fej reszelt vöröshagymát, megpirítjuk benne a hústekercset, leöntjük a borral, megsózzuk, megborsozzuk a levét is, és lefedve félpuhára pároljuk.
Ekkor mellédobjuk a maradék szilvát, és azzal együtt pároljuk a húst egészen puhára. Burgonyapüré illik hozzá.
Ha ünnepélyes étkezésre, vendégségre készítjük a hústekercset, legyen ünnepi a körítés is : hámozzunk meg néhány almát, öntözzük meg egy kevés citromlével, vájjuk ki a magházát, és a tetejére vajdarabkákat téve, a sütőben süssük meg.
Tálaláskor ezzel rakhatjuk körül a kész hústekercset; az alma közepére, a magház helyére 1-1 párolt aszalt szilvát téve.

Nagyszebeni hústekercs