Kígyórétes recept

KÍGYÓRÉTES, Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg vaj,
2 evőkanál cukor,
1 tojás, 1 tojássárgája,
só,
2 dkg élesztő,
tej;
töltelék:
75 dkg almából rétestöltelék (elkészítési leírását I.: almás rétesnél),
50 dkg túró,
2 tojás,
2 dkg vaj,
5 evőkanál cukor.

Kígyórétes elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kockacukorral megfuttatjuk.
Mély tálban habosra keverjük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a tojássárgáját és a tejben megfuttatott élesztőt, egy csipet sót, végül a lisztet. Összegyúrjuk. Négy cipóra osztjuk.

A cipókat 25 cm széles és 50 cm hosszú lapokra nyújtjuk.
A lap hosszabb oldalait 8 cm szélességben bevagdaljuk.
Közepét morzsával megszórjuk, és ráhelyezzük a tölteléket.
Két lapot almával, kettőt túróval töltünk.

Most a bevagdalt széleket keresztbe egymásra hajtogatjuk.
Tojással megkenjük és jó meleg sütőben, gyorsan megsütjük.

Ferde szeletekre vágjuk, mint a rétest, és cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

Túrótöltelék: a túrót szitán áttörjük, összekeverjük a tojássárgákkal, a vajjal, a cukorral, s ha a túró nem elég száraz, 1 kanál darával, végül a 2 tojás keményre vert habjával.