Meleg tészták - Farsangi fánk

  • 2018-11-27

Meleg tészták

FARSANGI FÁNK, Hozzávalók:
60 dkg liszt,
6 dkg élesztő,
10 dkg cukor,
4 dl tej,
10 dkg vaj,
3 tojássárgája,
reszelt citromhéj,
egy pohárka rum,
egy csipet só,
végül zsír vagy olaj a kisütéshez.
Farsangi fánk elkészítése:
Az élesztőt feloldjuk 1 dl langyos tejben, 2 dkg cukorral.
Hozzákeverünk 4 dkg lisztet és megkelesztjük.
Ezután a megszitált, langyosított liszt közepébe öntjük, s hozzáadjuk a három tojássárgáját, a többi cukrot, a sót, citromhéjat, rumot és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
A tésztát jól bedagasztjuk, addig, míg hólyagossá nem válik. Majd belegyúrjuk a felolvasztott vajat.
Tetejét vékonyan meglisztezzük, kendővel letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. Hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd lisztbe mártott, éles bádog pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a fánkokat lisztezett deszkára vagy tálcára rakjuk, egymástól távol; letakarjuk és megkelesztjük.
Végül, ha megkelt, bőséges forró zsírba vagy olajba rakunk belőle annyit, hogy a fánkok ne legyenek szorosan, és fedővel letakarjuk. (A zsírban és fedő alatt is növekszik.)
Egy vagy fél perc sütés után a fedőt leveszszük; a fánkokat megforgatjuk, és a másik oldalukat is megsütjük, most már fedő nélkül.
<<< meleg tészták
farsangi fánk, mártás, sütemény, palacsinta, tészta, torta, édesség, saláta, étel, ital, sütés, főzés, receptek

Farsangi fánk