Nyerges szőlőmoly

  • 2019-01-30

Nyerges szőlőmoly (Clysia ambiguella Hb., nyerges szőlőfürtmoly) sárgás elülső szárnyai középen sötétbarna harántsávot viselnek. A hátulsó szárnyak szürkék. Szárnytávolsága 12-15 mm.

Az este rajzó lepkék sárga tojásaikat májusban, a bimbós fürtökbe, levelekre, kocsányokra egyesével rakják le. Fiatalon vöröses-sárgászöld, később húspirostól szürkészöldig változó színű fekete fejű és nyakpajzsú hernyója a bimbókat és virágokat összeszőve rágcsálja.

1 hónapos fejlődés után itt vagy a levelek között, ill, a tőkén vékonyszövetű gubóban bábozódik. Júl. végén, aug. elején rajzanak az új lepkék, s a szőlőbogyókra rakják tojásaikat.

A kikelő hernyók az éretlen bogyókban v. a kocsány belsejében rágnak. Utóbbi esetben az egész fürt elpusztul. Kártételét nedves időben a szürkepenész és rothadás elhatalmasodása még fokozza. Különféle rejtekhelyeken készített gubóban, bábként telelnek. Évente két nemzedékű.

Védekezés: az első nemzedék hernyói ellen a tavaszi lepkerajzás alatt 7--14 napos időközben megismételt két fürtpermetezés, nyáron a rajzás csúcspontján egy fürtpermetezés.

 Talajtakaró évelők