Atlasz cédrus - Cedrus atlantica Glauca

Frissítve: 2018-06-21

Cedrus atlantica Glauca - Atlaszcédrus

Atlasz cédrus tobozok

A fenséges és lenyűgöző formájú kék atlasz cédrus hő és szárazságtűrő fenyő. Tűlevelei acélkék, hideg kék-zöld színűek. Az Atlasz hegységben Északnyugat Afrikában őshonos fa.

Fiatal korában ritka ágrendszerű, de idősebb korában ágai sűrűsüdnek. Hazájában 12-39 méter elérő, fiatalon kúp alakú, majd csonkakúpos koronájú fa. Nálunk nem nő ilyen nagyra, magassága 15-20 méter, szélessége 6-10 méter.

A fagyot jobban tűri, mint a zöld levelű alapfaj (Cedrus atlantica)
A cédrusokra jellemző koronaformát csak több év után veszi fel.

Nagy díszértékű fenyő, egzotikus megjelenésével a kertnek mediterrán hangulatot kölcsönöz.

Tűlevelei kékes ezüstös színűek, 2,5 cm hosszúak, merevek, szúrósak, csomókban jelennek meg. Ahogyan a fa idősödik, tűi egyre zömökebbek és kékesebbek lesznek. Szinte a legszebb formájú fenyő.

A cédrusok a fenyőfélék között egyedülálló módon ősszel virágoznak. Porzós barka viráguk henger alakú, apró termős virágzatuk zöldes vagy pirosló.

Tobozai éretlenül zöld, majd éretten a második, harmadik évben barna színű.
Az atlasz cédrus Észak Afrikából származik. Az első 10-20 évben viszonylag gyorsan nő és keskeny kúpos koronát nevel. Idősebb korában növekedése lassul és koronája jobban terjeszkedik.

Napos helyet és nedvesebb talajokat kedvel, de tolerálja a szárazságot is.
Az atlasz cédrus észak afrikában az Atlasz hegységben, Kis-Ázsiában, Libanonban és a Himalájában őshonos. A cédrusok az ókor óta kedvelt fenyő. Ellenálló, illatos fájukat hajókészítésre, építkezésre használták, ezért mára jócskán megfogyatkoztak.

Az atlaszcédrus egy csodálatos, festői fa.

Cedrus atlantica Glauca

Atlasz cédrus - Cedrus atlantica Glauca