Hájas tészta

HÁJAS TÉSZTA, Hozzávalók:

50 dkg háj,
50 dkg liszt,
1 tojás,
1 citrom,
só, ha édes tésztát készítünk: 1 evőkanál cukor.

Hájas tészta elkészítése:

A hájat hideg vízbe tesszük este, és reggelig áztatjuk hűvös helyen. Lecsöpögtetjük, vékony hártyáját lehúzzuk, és a hájat késsel finomra kaparjuk.
A liszt felével és sóval erősen összegyúrjuk.
Négyszöget formálunk belőle, és hideg helyen pihentetjük.
A liszt másik feléhez hozzáadjuk a tojás-sárgáját citromos vízzel hígítva, egy csipet sóval ízesítve, és kemény rétestésztát verünk belőle.
Ha édes tésztát készítünk, a cukrot is beledolgozzuk.
A tésztát gyúródeszkán nagy négyszögre nyújtjuk. Közepébe helyezzük a hájból gyúrt kockát.
Ráhajtjuk a rétestésztát, és nyújtófával megveregetjük. Hideg helyen pihentetjük.
Ezt a műveletet negyedóránként háromszor megismételjük.
Végül a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk. Kockákra vágjuk.
Tölthetjük dió vagy mákkrémmel, gyümölcsízzel, pirított, fűszerezett hús vagy tüdővagdalékkal.
Ha pogácsát készítünk belőle, a tészta legyen vastagabb.
Sütemények tetejét kenjük meg tojásfehérjével.
Forró sütőben süssük.