Tejfölös gombás ponty elkészítése, Halételek,hal receptek

Telefon: 06-20/981-7694 | E-mail: info(@)tuja.hu

Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Halételek, hal receptek - Tejfölös gombás ponty

Halételek

TEJFÖLÖS GOMBÁS PONTY

Hozzávalók:

1 kg ponty,
4 dkg só,
5 dkg vaj, .
0,5 dl fehér bor,
30 dkg gomba,
8 dkg zsír,
10 dkg liszt,
5 dkg hagyma,
1 kanál tejföl,
só, törött bors,
1 csomó zöldpetrezselyem.
Tejfölös gombás ponty elkészítése:
A megtisztított halat filézzük. A halfejet, a csontokat úgy tesszük fel főni, mint a húslevest.
Mikor felforrt, megsózzuk, és lassan főzzük 40-50 percen át (halalaplé).
A besózott halszeleteket egy lapos edényben széjjelrakjuk.
A halalaplevet fehér borral ízesítjük, és annyit öntünk a szeletekre, amennyi ellepi őket.
Megvajazott zsírpapírral letakarva középmeleg sütőben megpároljuk.
Ezután lapáttal átszedjük egy másik edénybe.
Egy kevés zsírban apróra vágott hagymát rózsaszínűre pirítunk, majd beletesszük az egyenletes szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd nagy lángon, állandó keverés közben, zsírjára pirítjuk.
Liszttel meghintjük, ezzel is pirítjuk, majd a hal pároló levével fölengedve simára keverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, ízesítjük és összeforraljuk.
Az így elkészített mártást ráöntjük a megpárolt halra, és fedő alatt, mérsékelt lángon, teljesen megpuhítjuk. Időnként megrázzuk a lábast, keverni nem szabad.

<<< hal receptek


Tejfölös bableves
Tejfölös gombamártás
Tejfölös gombás ponty
Tejfölös leves húsgombóccal
Tejfölös libamell

Fel az oldal tetejére