Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Fekete berkenye - Aronia melanocarpa termesztés igényei

Fekete berkenye

fekete berkenye
Fekete berkenye Aronia melanocarpa fotó

A berkenye jelentős mennyiségű vitaminokat, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, pektint, cseranyagokat tartalmazó gyümölcs. Legjelentősebb a P-vitamin és C-vitamin tartalma. A fekete berkenye Aronia melanocarpa Észak-Amerikában honos. Európában több mint 100 éve jelent meg. Jelenleg Európában a skandiáv államokban és Oroszországban északi területein termesztik. Fényigénye magas, ezért napos helyen érzi jól magát.
A téli és tavaszi fagyok nem károsítják.

Fekete berkenye vásárlás

Fekete berkenye talajigény

A fekete berkenye a legkülönfélébb talajféleségben is szépen díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére sem.
Optimális számára a gyengén savanyú 6,0-6,5 pH értékű talaj.
Általánosságban elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete berkenye is jól termeszthető. A fekete berkenye 1,5-2,5 méter magas bokor. A termés átmérője 7-15 mm, átlagos tömege 1 - 1,6 g.
Finnországban a Viking fekete berkenye fajta a legtermékenyebb.
Bokra középerős növekedésű, a vessző ízközei rövidek, ezért alkata tömör. A fekete berkenye sekélyen gyökeresedő, vízigényes növény. Tősarjképződésre erősen hajlamos. Fényes fekete bogyója hamvasan fedett.

Fekete berkenye igényei

A fekete berkenye fényigénye magas, ezért ügyelni kell a terület fekvésére, hogy a növényt teljes napfény érhesse. A téli és tavaszi fagyok nem károsítják. A legkülönfélébb talajféleségen is széped díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére. Optimális számára a gyengén savanyú, 6,0-6,5 pH értékű talaj. A mészre érzékeny, 5%-nál magasabb kalcium-karbonát tartalom esetén a levélen klorotikus tünetek lépnek fel. A csapadékos területeket igényli.

Fekete berkenye gyümölcs érési idő

Gyümölcse fanyar, de ehető, húsa alig színeződik, feldolgozva kellemes ízű.
Termése július közepére érik be.

Aronia melanocarpa - Fekete berkenye

Aronia melanocarpa Néró - fekete berkenye
Néró fekete berkenye

Néró fekete berkenye

Szlovák fajta, nagyon hasonló a Viking fekete berkenye fajtához.
Bokra középerős növekedésű.
Öntermékeny.
Bogyója középnagy méretű (6-9 mm), hamvas, kékes-fekete színű, fanyar ízű. Korai érésű. Bokor magassága az 1.5-2.0 méter. A savanyú talajt kedveli, de enyhén meszes talajokon is jól fejlődik. Rendszeresen, bőven terem. Hektáronkénti hozam eléri a 7-8 tonnát. Kártevője és kórokozója nincs, permetezést nem igényel. Dzsemek, szörpök, készítésére és tejipari termékek természetes festésére használható. Lombja ősszel pirosra színeződik, dísznövénynek is ültetik.

A fekete berkenye termése jelentős mennyiségű vitaminokat, szerves savakat, mikró elemeket, cukrot, pektint, cseranyagokat tartalmaz.
Legjelentősebb a P-vitamin tartalma (62 mg/%)
Téli és tavaszi fagyok nem károsítják. A legkülönfélébb talajféleségeken is szépen díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére, viszont a nagyon meszes talajt nem szereti.
Általában elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete berkenye is jól termeszthető.

Fekete berkenye ár

Fekete berkenye - Aronia melanocarpa termesztés igényei. Fekete berkenye termesztés fajták Aronia melanocarpa gyümölcs érési idő talajigény. Fekete berkenye ismertetés talajigény gyümölcs érési idő.Facebook oldalunk:

Kövess a Twitteren:

Facebook oldal megosztás:Fel az oldal tetejére