Telefonszám (H-P:09-17): +36-20/981-7694

Vissza az oldal tetejére

Lerakatunk zárva tart!
Jelenleg VETŐMAGOK és KÖNYVEK rendelhetők áruházas oldalainkon!
Növényeket 2021. február hónaptól kínálunk újra.

Az Ön bevásárlókosara üres.

Mandula

Mandulafa vásárlás, mandula oltványok. mandula fajták

A mandulafa a Közel-Keleten és Ázsiában őshonos. Prejovics és Brózik megfogalmazása szerint a mandula szubtrópusi növény. Intenzív és jövedelmező mandulatermesztés az északi szélesség 35-45 fok között, Európa, Ázsia és Amerika mediterrán, vagy szubtrópusi övezetében folyik. Magyarország a mandula termeszthetőségének északi határán helyezkedik el, éghajlatunk nem elégíti ki tökéletesen a mandulafa biológiai igényeit.

A mandula meleg igényes növény, a termőrügyek télen -17 -18 C-fokon már károsodnak. A mandulafa az egyik legkorábban virágzó növényfajunk, a -3 -5 C-fokos lehűlések gyakran károsítják a virágokat. A mandula fényigénye viszonylag nagy 2500-3000 óra. A hazai termesztési mikro körzetekben az 1900-2000 órás megvilágítás csak megfelelő térállással és szakszerű ritkító metszéssel elégíti ki a faj minimális igényeit. Vízigénye mérsékelt, évi 400-500 mm, de a nyári hónapokban havi 50-60 mm vízellátást igényel. A legtöbb termesztő országban öntözéssel pótolják a nyári vízigényét. Az erős szélnek kitett helyek nem alkalmasak mandula termesztésre.

A mandulafa kedvező körülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj szívósságánál fogva megtelepszik a nap égette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt bokor alakot vesz fel és sok helyen alacsony, széles bozóttá törpül.

A termesztésben fája 6-8 méter, rosszabb körülmények között 2-3 méter magasságot érhet el. A korona átmérője 4-8 méter között változhat.A mandulát leggyakrabban keserű mandula magonc alanyon termesztik.

A mandulafa igen korán virágzó gyümölcsfaj, a virágzás kezdetét erősen befolyásolja az időjárás, fajtától függően 7-10 fokos napi középhőmérséklet szükséges a virágzás megkezdődéséhez.

A mandula fajtákat önmeddőknek kell tekinteni, ezért megfelelő idegenmegporzásról kell gondoskodni. Javasolt legalább két, vagy három egymást beporzó mandula fajtát ültetni. A mandulafa kétivarú virágokat fejlesztő rovar porozta gyümölcsfaj. Virágzás idején hektáronként legalább 4-5, de lehetőleg több méhcsaládot kell az ültetvénybe kihelyezni, mert a korai, hűvös virágzási időszakban kisebb távolságra repülnek a kaptártól.

Szabadgyökerű és cserepes növények értékesítése

Szabadgyökerű növények

A szabadgyökerű növények október végén érkeznek lerakatunkba. Szállításuk október végétől március végéig tart! Növényeket csak ültetési időben szállítunk. Növények ültetése

A cserepes, edényes, konténeres növényeket tavasztól késő őszig bármikor ültethetjük!

Nem található termék a megadott feltételekkel.