Üdvözöljük Kertészeti Áruházunkban!

Vissza az oldal tetejére

A lerakatunk zárva tart JÚLIUS 11-TŐL - AUGUSZTUS 14- IG!
Az online rendeléseket folyamatosan teljesítjük ezen idő alatt!

Az Ön bevásárlókosara üres.

Mandulafa

Mandulafa vásárlás, mandula oltványok. mandula fajták

Megosztás !


A mandulafa a Közel-Keleten és Ázsiában őshonos. Prejovics és Brózik megfogalmazása szerint a mandula szubtrópusi növény. Intenzív és jövedelmező mandulatermesztés az északi szélesség 35-45 fok között, Európa, Ázsia és Amerika mediterrán, vagy szubtrópusi övezetében folyik. Magyarország a mandula termeszthetőségének északi határán helyezkedik el, éghajlatunk nem elégíti ki tökéletesen a mandulafa biológiai igényeit.
A mandula meleg igényes növény, a termőrügyek télen -17 -18 C-fokon már károsodnak. A mandula az egyik legkorábban virágzó növényfajunk, a -3 -5 C-fokos lehűlések gyakran károsítják a virágokat. A mandula fényigénye viszonylag nagy 2500-3000 óra. A hazai termesztési mikrokörzetekben az 1900-2000 órás megvilágítás csak megfelelő térállással és szakszerű ritkító metszéssel elégíti ki a faj minimális igényeit. Vízigénye mérsékelt, évi 400-500 mm, de a nyári hónapokban havi 50-60 mm vízellátást igényel. A legtöbb termesztő országban öntözéssel pótolják a nyári vízigényét. Az erős szélnek kitett helyek nem alkalmasak mandula termesztésre. A mandula kedvező körülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj szívósságánál fogva megtelepszik a nap égette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt bokor alakot vesz fel és sok helyen alacsony, széles bozóttá törpül.
A termesztésben fája 6-8 méter, rosszabb körülmények között 2-3 méter magasságot érhet el.A korona átmérője 4-8 méter között változhat.A mandulát leggyakrabban keserű mandula magonc alanyon termesztik. A mandulafa igen korán virágzó gyümölcsfaj, a virágzás kezdetét erősen befolyásolja az időjárás, fajtától függően 7-10 fokos napi középhőmérséklet szükséges a virágzás megkezdődéséhez. A mandula fajták önmeddőknek kell tekinteni, ezért megfelelő idegenmegporzásról kell gondoskodni. Javasolt legalább két, vagy három egymást beporzó fajtát ültetni. A mandula kétivarú virágokat fejlesztő rovar porozta gyümölcsfaj. Virágzás idején hektáronként legalább 4-5, de lehetőleg több méhcsaládot kell az ültetvénybe kihelyezni, mert a korai, hűvös virágzási időszakban kisebb távolságra repülnek a kaptártól.

Szabadgyökerű és cserepes növények értékesítése

Szabadgyökerű növények

A szabadgyökerű növények október végén érkeznek lerakatunkba. Kiszállításuk október végétől március végéig tart! Növényeket csak ültetési időben szállítunk. Szabadgyökerű növények ültetése

A cserepes növényeket a vegetációs időben (február végétől november közepéig) bármikor ültethetjük!

Nem található termék a megadott feltételekkel.