Bogyós növények metszése

Kertészet - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Növényismertetés oldalak virágzó cserjék évelő virágok fenyő fajták bambuszok tavi növények díszfák, kerti tanácsok, fotók növényekről, kertészeti linkek fórumok.


Metszés - Bogyós növények metszése

Málna, ribizli, köszméte, szeder metszése

A málna hajtásképletei két évig élnek. Az ez évi zöld hajtások teremnek jövő évben. A metszés időpontja a szüret után esedékes. Ekkor tőből eltávolítjuk a letermett, száradó vesszőket és egyben megritkítjuk az éves zöld sarjhajtásokat is. Méterenként 6-10 hajtást hagyjunk meg. Tavasszal a meghagyott vesszőket gyengén kurtítsuk vissza.

A ribiszke telepítés utáni metszése a vesszők 2-4 rügyre való visszametszésből áll. Eltérő metszési igénye van a fekete és piros ribiszkének.
A fekete ribiszke termését elsősorban az egyéves vesszőkön hozza, az idősebb részek értéktelenek. Ezért a termővessző állományt évente fel kell újítani. A fekete ribiszke alakító metszése a telepítés utáni visszametszés után a nyári hajtásválogatással kezdődik. Júniusban a legjobb 4-5 hajtást hagyjuk meg, a többit távolítsuk el. A következő év tavaszán a vesszőket enyhén kurtítsuk vissza. A harmadik év tavaszán megritkítjuk a termővesszőket, négyet, ötöt hagyjunk meg, a többit tőből távolítsuk el. Az ezutáni években a metszés már csak arra irányul, hogy a bokor ne sűrűsödjön el. A legöregebb vesszőket folyamatosan ritkítjuk és annyi új tővesszőt hagyjunk meg évente, amennyi öreg részt eltávolítottunk. Kerüljük a fekete ribiszke túlzott metszését.
A piros és a fehér ribiszke termőrészei hosszabb életűek. A telepítés utáni első beavatkozás a hajtásválogatás, amikor a legerősebb, legjobb 4-5 hajtást hagyjuk csak meg. A továbbiakban folyamatosan évente 4-5 újabb tővessző meghagyásával a fekete ribiszkéhez hasonlóan alakítjuk ki a bokrot. Termőkorban a metszés csak ritkításból áll. Óvjuk a több éves termőrészeket, mert ezek hozzák a termést, ellentétben a fekete ribiszkével. Néhány év után azonban ezek a termőrészek felkopaszodnak, elöregszenek, így esetenkénti cseréjük indokolttá válik. Ilyenkor tőből távolítsuk el ezeket és az új tővesszőkből hagyjunk meg ugyanannyit pótlásukra. A felújításst több éven át fokozatosan végezzük.
A köszmétebokor alakító metszése a piros ribiszkével megeggyezik. Termőkorban is úgy kell metszeni, mert termőrészei hasonlóan több évig életképesek. Ritkításra, időnkénti felújításra van szükség. A köszméte szétterülő bokor, ellentétben a piros ribiszkével, ezért ritkító metszéskor erre figyelemmel a fölfelé törő részeket hagyjuk meg.
A törzses köszméte telepítés utáni első metszése az oltványon található 2-3 koronavessző 2-4 rügyre való visszametszéséből áll. A következő tavaszon megválogatjuk a fejlődött vesszőket, és körkörösen jól elosztott helyzetben 4-8 vesszőt hagyjunk a koronában. Ezeket enyhén kurtítsuk vissza.. A további években törekedjünk arra, hogy a korona el ne sűrűsödjön., egyébként kerüljük a túlzott metszést.
A szeder is a málnához hasonlóan a termését az egyéves vesszőkön hozza, amelyek a szüret után elpusztulnak. Új vesszők az évről évre előtörő sarjhajtásokból fejlődnek.
A metszés tehát ittt is abból áll, hogy nyáron a szüret után a letermett vesszőket tőben eltávolítjuk. Ezzel egyidejüleg válogassuk meg a sarjhajtásokat is. Az első években 2-3, késöbb 4-7 hajtást hagyjunk meg tövenként. Ezeket legyező alakban kiterítve és elosztva kötözzük vagy aggassuk a támrendszerhez. A sarjhajtások oldalhajtásait is le kell metszeni ugyanekkor és a hajtások hosszanti növekedését is korlátozzuk, csípjük vissza. A hajtások hossza elérheti a 2,5-5 métert.

<<< vissza Tanácsok-tippek

Metszés, növényápolás

A metszésről általában
A meggy nyári metszése
Bogyós növények metszése
Díszcserjék, bokrok metszése, ápolása
Díszfák metszése
Gyümölcsfák metszése februárban
Metszéssel alakított kis cseresznyekorona
Őszibarack metszése


Ingyenes hírlevél, tuja.hu legújabb ajánlatai, virágok cserjék fenyők évelő növények tavi növények akciós árai, kedvezményes vásárlás új fajták érkezése

 

Metszés - Bogyós növények metszése

Bogyós gyümölcs vásárlás

Copyright (C) 2001-2013 

  Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom

Nézze meg feltöltött videóinkat

online kerti növények | virágok kertészet | talajtakaró növény árak | növények on line | receptek | kertészeti lexikon
Copyright (C) 2001-2013 -