Telefonszám (H-P:09-17): +36-20/593-5661

Vissza az oldal tetejére

Az Ön bevásárlókosara üres.

Öntözés aszályos időben

 

Öntözés nyáron nagy melegben Öntözővíz mennyisége

Ha az időjárás forró és száraz, akkor az emberek megpróbálják elkerülni a fizikai veszélyeket, hűvösebb helyre mennek és hidratálnak. A fák nem tudnak felkelni és elmenni egy kényelmesebb helyre, ezért rajtunk múlik, hogy enyhítsük a szélsőséges körülményeket, a szárazságot.
A jó vízháztartásban élő fák kiváló egészségnek örvendenek. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a helyes vízháztartásra akkor a fa nem úgy fog növekedni, mint várható. A gyümölcs minőségét is befolyásolja a termő időszakban a szárazság. A magas hőmérséklet és vízhiány miatt legyengült fák hajlamosabbak különféle betegségekre. Ezen fák, amelyek a vegetációs időszakban legyengültek az aszály miatt, nem lesznek képesek télre tartalékot felhalmozni, hogy átvészeljék a telet.

A fonnyadt és megperzselt levelek árulkodó jelei, hogy a fák stresszben vannak. A gyökerek nem képesek pótolni az elpárologtatott nedvességet, ezért perzselés jelei mutatkozhatnak.

A fiatal fáknál fontos a rendszeres, ütemezett öntözés. Normál körülmények között körülbelül 4 liter víz szükséges 7-10 napra. Ez 25 mm csapadéknak megfelelő mennyiség hasonló idő alatt.
Szárazság idején hetente kétszer 4 liter víz szükséges egy fának. Az idősebb fák nem igényelnek további öntözést, de szárazság idején érdemes öntözni 2-3 alkalommal egy hónap alatt.

Érdemes követni az alábbi öntözési szabályokat:

  • Kerülje az öntözést a nap legmelegebb időszakában
  • Vegye észre, ha szárazabb időszak következik be a termőidőszakban
  • Takarja be fedőréteggel, mulcscsal a fák tövét, hogy csökkentse a párologtatást.

Wiandt Gábor by - Wiandt Díszfaiskola Bt.

Wiandt Díszfaiskola Bt. Kertészet