Kapor vetőmag. Legelterjedtebb egyéves fűszernövény, nem hiányozhat a konyhakertből. Napos helyet, tápanyagban gazdag talajt igényel. Szakaszosan vetve mindig friss és zsenge hajtásokat nyerünk. Jó szomszédja a babnak, borsónak, uborkának, céklának és hagymának.
Elsősorban fűszernövényként ismerjük, de a biokertekben kiválóan társítható zöldségnövényekkel, elűzi a meztelen csigát és az atkát.
Régóta honos, sikeresen termeszthető fűszernövény.
A legnaposabb helyre vessük, mert illóolajokat kell képeznie. Talajban nem válogatós, de az egyenletes nedvességet kedveli.
A kapor kedvezően hat sok zöldségféle fejlődésére. Például kiválóan társítható paradicsommal, uborkával, káposztafélékkel, céklával és hagymával.
Ne ültessük sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát.
Elűzi a meztelen csigát és atkát.
A lóbabtól távol tartja a levéltetveket.
Kapor vetés: márciustól augusztus közepéig, 25-30 cm-es sortávolságra, 1,5-3 cm mélyen.
Kapor felhasználás: zsenge, ízletes leveleit szárba indulás előtt szedjük. Saláták ízesítéséhez, uborka konzerválásához, vagy fűszeres ecet készítéséhez használjuk.
Tovább...