Tel:+36-20/981-7694 (H-P: 09:00-17:00)

Vissza az oldal tetejére

Az Ön bevásárlókosara üres.

Szabadgyökerű növények ültetése, ültetés menete

 

A Szabadgyökerű fák és cserjék   ültetése a növények nyugalmi állapotában, kora tavasszal és késő ősszel lehetséges.
Fontos, hogy ne legyen nedvkeringés a növényekben. Ősszel a lombhullás környékétől, tavasszal a rügypattanásig lehet ültetni szabadgyökerű, csupasz gyökerű növényeket. 
A gyümölcsfáknál általános gyakorlat az őszi kitermelés. A kitermelés előtt lelevelezik a fákat és csak ezután kezdik a kiszántást. Ez minden gyümölcsfára igaz, tehát az őszibarack fajtákra is.
A klf. lerakatokban ősszel található a legnagyobb fajtakínálat, hiszen ekkor érkeznek meg a korábban megrendelt fajták. A lerakatosok gondosan bevermelik a fákat és kellően nedvesen tartják a földben lévő gyökérzetet.

A szabadgyökerű növények (díszcserjék, rózsák) általában erősebbek a konténerben nevelteknél és áruk is jóval olcsóbb azoknál, viszont az ültetésnél gondosabban kell eljárni.

Ültetés

A növényeket megérkezésük napján, vagy mielőbb be kell ültetni végleges helyére. Ha aznap nincs lehetőségünk erre, akkor állítsuk 1 napra vízbe a növényeket, másnap vegyük ki és csomagoljuk vissza a gyökérzetet. Ezt még egy alkalommal megismételhetjük, de szabadon kicsomagolt gyökérzettel ne tároljuk őket.
Olyan mélyre ültessük a növényeket, amilyen mélyen az eredeti helyén a talajban volt. Ez a gyökérnyaki részen az elszíneződésből jól látható.

A szabadgyökerű növények ültetésénél figyelni kell arra, hogy a föld szorosan vegye körül a gyökérzetet. Ezt az ültetés utáni kettős iszapolással és az iszapolás utáni tömörítéssel érhetjük el.

Nem fontos megtrágyázni a növényeket az ültetéskor! Ha mégis ezt tennénk, akkor Fontos, hogy az ültetőgödörbe tett szerves trágya, tápanyag ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel. A földdel összekevert szerves trágyát mélyebbre tegyük, ahol még nincs gyökérzet, de egy év múlva már ott lehet, a földdel összekevert trágya fölé helyezzünk egy vékony tiszta földréteget.

Vigyázni kell az esetleges műtrágya kiszórásával ! Inkább ne alkalmazzuk. A különféle pasztillák gázokat termelnek és ez károsíthatja a gyökérzetet.

Ha a gyökérzet körül túl nagy lesz a sótartalom, akkor a gyökerek nem tudják felvenni a vizet, tehát még nedves talaj esetén is kiszáradhat a növény.
A szerves trágyát legjobb a tövek köré elteríteni, így az öntözővízzel együtt szivárog majd le a tápanyag.

A műtrágya használatáról már írtunk, de újra megemlítjük, hogy friss ültetéskor a trágya nem játszik, inkább a víz. Ha a hajtásfejlődést a tavaszi időszakban műtrágya kiszórásával akarjuk gyorsítani, akkor a legrosszabb megoldást választjuk.
Ezerszer inkább öntözzünk rendszeresen, mint műtrágyát szórnánk a tövek köré.

Öntözés

A szabadgyökerű növények ültetése után fontos a későbbi időszakban is a talaj nedvesen tartása. Amíg a talaj hőmérséklete a 10 fokot eléri, addig a gyökerek is intenzív fejlődésben vannak. Ilyenkor, főleg, ha száraz az időjárás - gondoskodni kell a nedvesség pótlására. A késő őszi időszakban nem, (hiszen ekkor több alkalommal iszapoltunk már) de a következő tavasszal fontos, hogy ne feledkezzünk meg az öntözésről. Tudni kell, hogy a növények többsége még kihajthat akkor is, ha elhanyagoljuk a rendszeres öntözést, de a hajtásfejlődés elindulása után érheti a meglepetés a gondosan gazdát.

Alapos öntözés:
Egy-egy alkalommal kiadós mennyiségű vizet juttassunk a tövek köré. Nem kell minden nap megismételni, bőven elég hetente egy alkalommal, de ekkor szánjunk időt erre a feladatra. Nem elég slaggal megpisiltetni a tövek környékét, hanem több alkalommal, (mondjuk legalább három) tartsuk oda a vízsugarat.
Az ültetés évében, vagy ha ősszel történik az ültetés, a következő tavaszi -kora nyári időszakra vonatkoznak tanácsaink. 

Késő ősszel, illetve kora tavasszal a faiskolákból, kertészetektől vásárolt szabadgyökerű növények teljes biztonsággal megerednek, hiszen a kitermelés után azonnal újra szakszerűen bevermelik azokat, a kiszáradás esélye fel sem merülhet. Ha a vásárló betartja az ültetés legfőbb alapszabályát, - tömörítés, iszapolás, csak mérsékelt, gyökerek alá trágyázás, vagy inkább ezt kihagyva a tövek környékére szórunk csak tápanyagot és a műtrágyát elfelejtjük, majd tavasszal újra több alkalommal alaposan öntözünk - akkor biztosan örömét leli az új szerzeményeknek.

Fa, Cserje, Bambusz kínálatunkból