Tel:+36-20/981-7694 (H-P: 09:00-17:00)

Vissza az oldal tetejére

Az Ön bevásárlókosara üres.

Rózsa ápolása gondozása

Ha szabad gyökerű rózsát vásárolunk 

A fiatal rózsákat ősszel termelik ki a földből, kitermelés után kezdődhet az értékesítés.
A megvásárolt rózsatövek ágait vágjuk vissza 3-5 szemig, a hosszú gyökereket pedig csak kis mértékben, inkább csak a megtört részeket távolítsuk el. Ültetés előtt a csupasz gyökerű rózsákat áztatni kell néhány óráig.
Ültetéskor a nemes rész 2-3 cm-el legyen a talajszint alatt. Az ültetés legmegfelelőbb időszaka október végétől a fagyokig tart, illetve a fagyok elmúltával áprilisig.
Az ültetéshez olyan mély és széles gödröt ássunk, hogy a gyökérzet jól elférjen benne, és a szemzés helye 2-3 cm-el a talajszint alá kerülhessen.
A gödröt humusszal kevert kerti földdel töltsük fel. Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket. Miután a víz felszikkadt, gyengén tömörítsük a földet majd újra iszapoljunk! Miután ismét felszikkadt a talaj még egyszer tömörítsük a földet alaposabban és ezután 15-20 cm magasan földdel töltsük fel a rózsákat. Csak akkor kell kitakarni, amikor a rügyek már duzzadnak, - április vége felé.

Rózsa gondozása, ápolás 

Mindenek előtt a talajnedvességet kell biztosítani. Szárazság esetén hetenként legalább egyszer bőségesen kell öntözni, lehetőleg délelőtt, hogy a levelek estére leszáradjanak. Mivel a rózsa virágainak nem kedvez a nedves levegő, napfényes, meleg nap után ajánlatos a talajt vízzel átnedvesíteni. A leveleket lehetőleg ne nedvesítsük be, hogy a gombabetegségek meg ne támadják. A fiatal rózsatövek vízigénye nagyobb, mint a már jól begyökeresedetteké. Ha hosszú ideig tartó bőséges virágzást szeretnénk elérni, akkor az első fő virágzás után végezzünk egy trágyázást. Ezt rózsa trágyával, vagy szárított marhatrágyával végezhetjük el. A trágyát munkáljuk be a talajba, majd bőségesen öntözzük meg a töveket. A rózsának nagyon sok kártevője van. Lisztharmat, korompenész, szívó és rágó kártevők. Rendszeresen figyeljük rózsáinkat és ha bármit észreveszünk rajtuk, gondoskodjunk a védekezésről.
Néhány betegség:
- Lisztharmat
Minden rózsa fajtánál megjelenő betegség. A leveleken, hajtásokon és a bimbón is fehér, lisztes bevonat jelenhet meg. Gombaölő permetezés szüksége.
- Rózsarozsda
Csapadékos időben jelentkezhet. A levelek fonákán narancssárgás, élénksárga vagy feketés színű szögletes, mozaikszerű foltok jelenhetnek meg. A levelek a foltok kifejlődése után elszáradnak és lehullanak. A fertőzés forrása a lehullott levelekben megjelenő gomba és annak átfertőződése a bokorra. Ezért folyamatosan és főleg ősszel szedjük össze a lehullott leveleket a tövek körül, valamint gombaölő permetezés szükséges.
-Rózsa levélfoltosság
Gyakori betegség. A betegség kialakulhat, ha a levelek hosszabb ideig nedvesen maradnak egymás utáni esős napok alkalmával. A leveleken különböző méretű feketés foltok jelennek meg, a foltok széle fűrészes alakú. A levelek elsárgulnak, majd lehullanak és onnan visszafertőzhetik a töveket. Metszéssel vágjuk le a fertőzött részeket és törekedjünk a szellősebb ágrendszer kialakítására, gyűjtsük össze a levágott leveleket, hajtásokat, majd permetezzünk.

Vadrózsa árak

A rózsa tápanyagigényes

Évente, kétévente ajánlatos szárított marhatrágyát szórni a tövek köré, majd azt bekapálni, illetve földel takarni. Fejtrágyázás után mindig öntözzünk, hogy a tápanyagok bemosódjanak, de a túlöntözést kerüljük. Az elnyílt virágokat azonnal, egy-két lomblevéllel vágjuk le, hogy megelőzzük a termésképződést és az ezzel járó nem kívánatos gyengülést.
Az egészséges, sokvirágú rózsákról hetenként egy csokorral a vázába levághatunk. Az alaphoz közel legalább egy nagy levelet meg kell hagynunk, hogy új virághajtás fejlődhessen.

Rózsák metszése

Metszéssel szinte folyamatos virágzásra kényszeríthetjük rózsáinkat. Az első virágzás után különböző fejlettségű szemre metsszük vissza a hajtásokat. Mindig a felső szemekből fejlődik korábban virág, az alsó fejletlen szemekből később. Nyáron 5-6 hetente nézzük meg, hogy van-e vadhajtás a töveken
Ezeket a hajtásokat a hajtás közepéig vágjuk vissza.
Nyáron az elnyílt virágokat tartó szárakat vágjuk vissza. A visszavágást az elnyílt virág alatt lévő második öt levélből álló hajtás fölött végezzük. A levágott hajtásokat gyűjtsük össze, ne hagyjuk a rózsatövek között, mert nedves időben megtelepedhet bennük a szürkepenész, aminek következtében megindulhat a bimbók rothadása.

- Rózsa tél végi metszése: Lehetőség szerint a tavaszi felmelegedés előtt, de a nagyobb fagyok után végezzük. A metszést ferdén végezzük a rügyek fölötti 0,5-1 cm magasságban úgy, hogy a magasabb metszlap a fügyek felől legyen. A gyökérnyakból előtörő vadhajtásokat tőből távolítsuk el. Bokor rózsáknál és park rózsáknál 3-4 erős ágat hagyjunk meg és általában 4-5 szemre vágjuk vissza az ágakat. A futórózsáknál a metszés csak alakformáló jellegű. A befelé növő hajtásokat eltávolíthatjuk, hogy szellősebbé váljon az ágrendszer. A metszéssel irányíthatjuk az új hajtások irányát.

Rózsa téli ápolása

Rózsáinkat védjük meg télen. A bokrok alsó részéről szedjük le a rajtuk maradt elszáradt leveleket, majd kupacoljuk fel a földet a szemzéstől számított 20-25 cm magasságig.