Telefonszám (H-P:09-17): +36-20/593-5661

Vissza az oldal tetejére

Az Ön bevásárlókosara üres.

Gyümölcsfák metszése februárban, gyümölcsfa metszés

Gyümölcsfa metszés februárban

Mivel a téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű, idős alma és körtefák már ősz végén metszhetők, de legkésőbb február elejéig. Idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni.
Erős hajtást, amely nem hozna virágot, március-áprilisban közvetlenül a virágzás megindulása előtt egy mérsékelt metszésben kell részesíteni.
Február végétől minden minden olyan fa metszhető, amelyek legalább 4-5 éve telepítettünk.
A diófának (csak korona kialakítása céljából metsszük) ez az időszak kedvezőbb, mint a nyár. A munkákat száraz és fagymentes időben végezzük. A sebek kezeléséhez sebkezelő anyagot használjunk.

A csonthéjas gyümölcsfákat lehetőleg lombos állapotban metsszük: cseresznyét júliusban, meggyet, szilvát, őszibarackot augusztustól szeptember közepéig.
Ha a nyári metszés elmaradt , február-márciusban pótolható.
Ha a hajtásnövekedés nagyon gyenge, szintén korán februárban kell a metszést elvégezni.

Fiatalabb fákon a legjobb márciustól áprilisig, tél végén, a rügyfakadás előtt és a talaj felengedése után a metszést elvégezni. A gyümölcsfa metszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása.
A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy a fiziológiai egyensúlyt - ellenőrző és ritkító metszésekkel - ameddig csak lehet, fenntartsuk.Idős fák, amelyek már csak termő hajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ilyen állapotban a fát intenzívebb metszéssel (fiatalító metszés) erőteljesebb hajtórügyképzésre lehet serkenteni.
A helyes metszés a gyümölcsfa teljesítőképességét növeli és meghosszabbítja. A fa termése legyen inkább közepes, de minden évben rendszeres.
Nagyon hátrányos, ha nagyon magasra nő a gyümölcsfa, és a termés egy része elérhetetlen magasságban van. Ha a korona belső részébe bőséges fény és levegő jut be, növekszik a fa ellenálló képessége, egészségi állapota és hozama.Minden metszés élénkíti a fejlődést. Gyenge vagy hosszúra metszés után gyenge a hajtásnövekedés. Erős vagy rövidre metszés erős hajtásnövekedést eredményez.Gyengébben fejlődő fákat erőteljesebben, erősebb fejlődésűt gyengébben kell metszeni, hogy bekövetkezzék.

Wiandt Gábor by - Wiandt Díszfaiskola Bt.

Wiandt Díszfaiskola Bt. Kertészet