Wiandt Kertészet - Tel:+36-20/981-7694 munkaidőben

Vissza az oldal tetejére

Jelenleg VETŐMAGOK és KÖNYVEK rendelhetők áruházas oldalainkon! Növényeket 2019. február hónaptól kínálunk újra.

Az Ön bevásárlókosara üres.

Gyümölcsfák metszése februárban, gyümölcsfa metszés

Gyümölcsfa metszés februárban

Mivel a téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű, idős alma és körtefák már ősz végén metszhetők, de legkésőbb február elejéig. Idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni.
Erős hajtást, amely nem hozna virágot, március-áprilisban közvetlenül a virágzás megindulása előtt egy mérsékelt metszésben kell részesíteni.
Február végétől minden minden olyan fa metszhető, amelyek legalább 4-5 éve telepítettünk.
A diófának (csak korona kialakítása céljából metsszük) ez az időszak kedvezőbb, mint a nyár. A munkákat száraz és fagymentes időben végezzük. A sebek kezeléséhez sebkezelő anyagot használjunk.

A csonthéjas gyümölcsfákat lehetőleg lombos állapotban metsszük: cseresznyét júliusban, meggyet, szilvát, őszibarackot augusztustól szeptember közepéig.
Ha a nyári metszés elmaradt , február-márciusban pótolható.
Ha a hajtásnövekedés nagyon gyenge, szintén korán februárban kell a metszést elvégezni.

Fiatalabb fákon a legjobb márciustól áprilisig, tél végén, a rügyfakadás előtt és a talaj felengedése után a metszést elvégezni. A gyümölcsfa metszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása.
A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy a fiziológiai egyensúlyt - ellenőrző és ritkító metszésekkel - ameddig csak lehet, fenntartsuk.Idős fák, amelyek már csak termő hajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ilyen állapotban a fát intenzívebb metszéssel (fiatalító metszés) erőteljesebb hajtórügyképzésre lehet serkenteni.
A helyes metszés a gyümölcsfa teljesítőképességét növeli és meghosszabbítja. A fa termése legyen inkább közepes, de minden évben rendszeres.
Nagyon hátrányos, ha nagyon magasra nő a gyümölcsfa, és a termés egy része elérhetetlen magasságban van. Ha a korona belső részébe bőséges fény és levegő jut be, növekszik a fa ellenálló képessége, egészségi állapota és hozama.Minden metszés élénkíti a fejlődést. Gyenge vagy hosszúra metszés után gyenge a hajtásnövekedés. Erős vagy rövidre metszés erős hajtásnövekedést eredményez.Gyengébben fejlődő fákat erőteljesebben, erősebb fejlődésűt gyengébben kell metszeni, hogy bekövetkezzék.

Wiandt Gábor by - Wiandt Díszfaiskola Bt.

Wiandt Díszfaiskola Bt. Kertészet