Wiandt Kertészet

Zöldség vetőmag vásárlás

Endívia, Feketegyökér, Halványító zeller

Endívia

Nyugat-Európában igen elterjedt az endívia. Az ősz és tél leveles salátája.
Levelei nagyok, jól fejlett erezettel. Egyes fajtái hosszúkás fejet képeznek, másokat halványítani kell összekötözéssel. Másodterményként termesztik, mert hosszú nappalokon magszárba megy. Fény- és hőigénye a fejes salátáéhoz hasonló.
Víz- és tápanyagigénye nagy. Őszi-téli felhasználásra június elején vethető hidegágyba vagy szabadföldi ágyba.
A palántákat július közepétől lehet állandó helyre ültetni /30x30 cm/. Nyári fogyasztásra február végén vessük melegágyba, onnan március végén ültessük szabadba.
A jól kifejlett növényeket a levelek csúcsa alatt néhány cm-rel kössük össze. Két-három hét múlva, kb. július elején a lomb levágható és fogyasztható.
Pincében, tövestül, egymáshoz szorosan közel homokba ültetve tárolható. Íze a fejes salátáéhoz hasonló, kissé kesernyés. Jelentős ásványisó- és C-vitamin-tartalma van.

Feketegyökér

A feketegyökér henger formájú gyökere fekete színű és tejnedvet tartalmaz. Fogyasztásra csak az első éves gyökér alkalmas, később rágós, fás lesz.
A márciusban vetett növény még az év őszén, a szeptemberi vetés pedig a következő év őszén szedhető.
A tavaszi vetésű gyökerek jobb minőségűek. Sok vizet igényel.
A kiszedéssel vigyázzunk, mert a megsérült gyökérből kifolyik a tej és rágós lesz. Közvetlenül felhasználás előtt tisztítsuk meg: langyos vízben tartva kaparjuk le a héját. A gyökér nagy /12%/ cukortartalmú, és vitaminokban is gazdag.

 

Halványító zeller

A halványító zeller külsőre hasonlít a gumós zellerre, de gumójáért nem érdemes termeszteni / kisebb a hozama/, csak halványított levélnyeléért. Termesztése megegyezik a gumós zellerével. Speciális munka halványítása.
Egyik módszer szerint a levélzetet összekötjük és földdel fokozatosan felkupacoljuk. A másik módszer alapján ültethetjük 30-40 cm széles és mély árokba a palántákat, majd fokozatosan feltöltjük földdel az árkot úgy, hogy a levélnyelek közé ne kerüljön föld. A halványítás vagy feltöltés akkor kezdhető, amikor a levélnyelek már elérik a 1,5-2 cm szélességet.
A halványítás kb. 6 hétig tart, s a töltögetéseket kéthetenként végezzük. Egy-egy tő 20-30 dkg levélnyelet ad.
Pincében homokba ültetve vagy helyén hagyva, fagytól takarva teleltethető. Levélnyeléből salátát, gumójából a gumós zellerhez hasonló ételeket /leves, főzelék, rakott zeller/ készíthetünk.


vissza>> Zöldségek, zöldségfélék

Zöldségek zöldségnövények, zöldségfélék

Gyümölcsfák

Jonagold alma

Jonathan alma

Mutsu alma


Zöldség vetőmag vásárlás