Rakott hús

  • 2023-09-03

Rakott hús, Hozzávalók:

8 szelet sertéshús (comb vagy lapocka),
15 dkg szalonna,
20 dkg gomba,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
15 dkg kolbász,
40 dkg fejes káposzta,
só,
bors,
majoránna,
kakukkfű,
olaj,
paprika,
paradicsom,
pirospaprika,
1 dl fehér bor,
1 dl húsleves.
Rakott hús készítése :
A fejes káposztát metéltre vágjuk, a húst kiverjük, megfűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és egy kevés olajban pirosra sütjük. Kuktába terítünk
egy ujjnyi réteg káposztát, erre rakunk négy szelet húst, erre egy sor karikára vágott vöröshagymát, erre egy vékony sor fölszeletelt gombát. Megsózzuk, meghintjük egy kevés kakukkfűvel, pirospaprikával, rárakjuk a paprika és a paradicsom felét.
A szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk, majd ennek felével meglocsoljuk a kuktában lerakott anyagokat. Terítünk rá egy sor kolbászt, majd újra káposztát, és az egész rétegezést megismételjük. Öntünk rá 1dl fehér bort, 1 dl húslevest vagy vizet, és a kuktát lezárjuk.
Felforraljuk, és takarékon főzzük tovább kb. 20-25 percig. Levesszük a lángról, és levesszük róla a fedőt. Ha még hosszú lenne a leve, egy ideig fedő nélkül pároljuk.
Zsírjára sütve tálaljuk.
Rakott burgonya
Rakott csirke
Rakott hús
Rakott húsos galuska