Káposztás töltött tyúk

  • Frissítve: 2023-09-02  

Csirkehúsos ételek

KÁPOSZTÁS TÖLTÖTT TYÚK, Hozzávalók:

1 tyúk,
1 kisebb fej káposzta,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 tojás,
2 kanál olaj,
15 dkg füstölt szalonna,
só, törött bors, majoránna,
2 zsemle,
2 dl tej,
reszelt gyömbér, szerecsendió,
10 dkg gomba,
1 kis doboz májpástétom,
1 evőkanál reszelt hagyma.

Káposztás töltött tyúk elkészítése :

A tyúkot megtisztítjuk, nyakát, lábát levágjuk. Hasüregét megsózzuk, meghintjük majoránnával.

A káposztafejet sós vízben megfőzzük, néhány nagyobb külső levelét leszedjük és félretesszük, a megmaradt részét kitorzsázzuk, és megdaráljuk (kb. 20 dkg).

Hozzáadjuk a májkrémet, a tejbe áztatott, szétmorzsolt zsemléket, a zsemlemorzsát, sót, borsot, szerecsendiót, gyömbért, a tojásokat, az egy kevés olajban üvegesre párolt vöröshagymát.

A tölteléket jól elkeverjük, és a tyúk hasüregébe töltjük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a tyúk bőre alá tűzdeljük.

A tetejére is teszünk hajszálvékony szalonnaszeleteket, és káposztalevelekkel beburkoljuk, cérnával rögzítjük.
Leöntjük forró olajjal, 3-4 dl vizet aláöntözgetve, takaréklángon (egy kevés borsikafű hozzáadásával) puhára pároljuk.
Ha a tyúk puha, zsírjára sütjük fedő nélkül.
Deszkán feldaraboljuk, előmelegített tűzálló tálra rakva tálaljuk.

    Konyakos kacsasült     Kukoricás csirkecomb