Írgulyás (Irish stew)

- ÍRGULYÁS (Irish stew), Hozzávalók:
1,25 kg birkahús szegye és combja (marhalábszárból vagy sertéslábszárból, lapockából is készíthetjük; miután ezek nem csontos húsok, 1 kg-ot használjuk fel),
25 dkg vegyes zöldség,
1 fej középnagyságú vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
10-15 szem egész bors,
1 fej kb. 60-70 dkg-os kelkáposzta,
60 dkg rózsa, gülbaba vagy kifliburgonya,
egy kevés csombor,
majoranna, köménymag,
1-2 babérlevél,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
2 dkg só.
Írgulyás (Irish stew) elkészítése:
A birkahúsról minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban levő ecetes vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk. 2 liter hideg vízben főni tesszük.
Amint felforrt, a gézbe kötött fűszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe.
A levest megsózzuk, és lassan forraljuk.
Közben a zöldséget megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk.
Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a szintén hasábra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott, 8 gerezdre vágott kelkáposztát.
A levest nem szabad keverni.
Amint puhára főtt, a fűszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük petrezselyemmel, és forrón tálaljuk.

írgulyás (irish stew), levesek, vadételek, leves

Írgulyás (Irish stew)