Habos lepény

  • 2019-08-22

Lepény receptek

HABOS LEPÉNY, Hozzávalók:

50 dkg liszt,
17 dkg vaj,
5 dkg cukor,
3 tojás-sárgája,
2 dkg élesztő, só, tej;
töltelék : 17 dkg dió,
12 dkg cukor,
3 tojássárgája,
4 evőkanál tej, vanília;
a tetejére: 6 tojásfehérje, 25 dkg cukor.

Habos lepény elkészítése:

A lisztet a vajjal, sóval, cukorral, tojássárgákkal, a cukros tejben megfuttatott élesztővel és még annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen.

A tésztát két egyenlő részre vágjuk.

Egyik felét fél cm vékonyra nyújtva tepsibe tesszük és megtöltjük.
Töltelék: a darált diót elkeverjük a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a tejjel.

Ezt a masszát a tepsibe helyezett tésztalapra kenjük.
A tészta másik felét, ugyancsak kinyújtva, a töltelék tetejére helyezzük, s így kelesztjük egy óra hosszat.

Forró sütőben lassú tűznél csaknem készre sütjük. A hat tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzávegyítünk 25 dkg porcukrot.

A cukros habot a tészta tetejére egyenletesen felkenjük, utána megszórjuk apróra vágott dióval vagy mazsolával.

Visszatesszük a sütőbe, és inkább szárítjuk, mint sütjük. Mikor megsült és kihűlt, négyszögletes kockákra vágjuk.