Franciás zöldségleves

- FRANCIÁS ZÖLDSÉGLEVES, Hozzávalók:
20 dkg vegyes zöldség,
10 dkg friss káposzta,
10 dkg fejtett bab,
5 dkg zeller,
3 dkg hagyma,
3 dkg póréhagyma,
4 dkg vaj,
4 dkg reszelt sajt,
1 liter Húsleves (leveskockából),
2 kifli,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors, kakukkfű, 1 csomó petrezselyem, szerecsendió.
Franciás zöldségleves elkészítése:
A vegyes zöldséget, a káposztát, a zellert finom metéltre vágjuk.
Egy kevés vajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és póréhagymát, majd beletesszük a zöldségféléket, megszórjuk vágott petrezselyemmel, és mérsékelt tűzön egy kissé megpirítjuk.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, törött borssal és kakukkfűvel fűszerezzük.
Fölengedjük a húslevessel és még néhány dl vízzel, és beletesszük a jól megmosott fejtett babot.
Felforraljuk, azután mérsékelt tűzön, lassú forralással puhára főzzük.
Közben a kifliket ceruza vastagságú karikákra vágjuk, és megvajazott sütőlemezen megpirítjuk.
Ha a levesben a zöldség megpuhult, egy részét szűrővel kivesszük és áttörjük.
A zöldségpépet melegen tartjuk, hogy víztartalma elpárologjon, majd kisebb halmokat rakunk belőle a kiflikarikákra.
Megszórjuk reszelt sajttal, egy csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és olvasztott vajjal megcsöpögtetve, tetejét piros-ropogósra pirítjuk.
A megfőtt levest, ha kell, utánasózzuk, ízesítjük, és forrón tálaljuk.
A pirított kiflit külön tálon szolgáljuk fel hozzá.