Olajnyerés

Olajnyerés a zsíros olajú magvakból (ricinus, napraforgó, mustár) sajtolással történik.

Hideg sajtolással tiszta, világos olaj állítható elő, de hátránya, hogy sok olaj marad a pogácsában. Meleg sajtolás esetén nagyobb az olajnyeredék, azonban fehérjék és nyálkaanyagok csapódnak ki, több festék és illó anyag kerül az olajba.

Ma már magasnyomással működő hidraulikus sajtókat használnak.
Ennél az eljárásnál az olajos magot zárt edényekbe teszik, amelyeknek likacsos falain folyik ki az olaj.

Sajtolnak úgy is, hogy az acéllemezek közé préskendőkbe helyezik a magot. Ismeretesek az ún. csiga-sajtolók, ezekben a csavarorsó biztosítja a nyomást, az olaj a sajtoló kilyukasztott oldalán szivárog ki.

Legújabb a Skipin-féle eljárás, amikor az előzetesen ismert nedvességtartalmú magőrleményt telített gőzzel hevítik úgy, hogy az olajos mag nedvességtartalma a meghatározott értékre emelkedjék, így a víz hatására az olaj egy része (30-45%) magától kifolyik, A maradékból sajtolással v. extrahálással választják ki az olajat.

Olajnyerés