Lépesméz csemege méz

Kertészeti lexikon - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Kórokozók kártevők növénygondozás növényápolás kerti munkák
Custom Search

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z - Kertészeti lexikon - Lépesméz<<< Kertészeti lexikon - L

Lépesméz

Lépesméz, a léppel együtt fogyasztható csemege méz.
Rendszerint apró keretkékben, kivételesen üvegdobozokban (box), szabad építményű, fiasításra nem használt (szűz) lépekben termelik.
A keretke kb. 3 mm vastag, 40-45 mm széles lécekből, lehetőleg szegezés nélkül, hajtogatva készüljön, a rendesnél vastagabb, hizlalt lép épül bele.
Úgy kell méretezni, hogy többesével szorosan ki lehessen vele tölteni a használt nagy keretet. A vándor Kaptár menekülőhelye is alkalmas a keretkék elhelyezésére és meghordatására.
A nagy Boczonádi keretbe pl. 9 olyan keretke fér, amelyeknek mérete kb. 11,3 X 10,3 cm (a nagy keret léceinek vastagsága szerint ez némileg változik). Egynek-egynek a súlya - teljesen kiépítve és meghordva - kb. 35-40 dkg.
A Lépesméz termelésének feltételei: 1. hosszan tartó jó hordás, ennek hiányában bőséges etetés, 2. népes, zsúfolt, de nem rajzó család, 3. a méhész szakértelme, gondossága.
Fontos, hogy az anya a keretkékhez ne férhessen hozzá.
A Lépesméz megjelölésére a csemege jelzőt csak akkor szabad használni, ha a lépet teljes egészben a méhek építették ki, ós a lép sejtjei fiasítástól, nemkülönben virágportól kezdettől fogva egyaránt mentesek maradtak, világosfehér színűek, és csaknem teljesen be vannak fedelezve.
Külföldön fehérített viaszból készült, rendkívül vékony műlépet is használnak a Lépesméz-hez, amely ott nagy keresletnek örvend.
A magyar méhészek alig foglalkoznak a Lépesméz termelésével, fogyasztóink legnagyobb része pedig csak hírből ismeri.
Lép >>>

lépesméz, lép, kaptár, méz, csemegeméz
Lépesméz csemege mézLépesméz

Copyright (C) 2001-2013 

  Wiandt Díszfaiskola - tuja.hu

Nézze meg feltöltött videóinkat
Kert lexikon_A-K - Kert lexikon_L-Z