Kertészeti lexikon - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Kórokozók kártevők növénygondozás növényápolás kerti munkák
Custom Search

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z - Kertészeti lexikon - Kapilláris jelenségek<<< Kertészeti lexikon - K

Kapilláris jelenségek

Kapilláris jelenségek (haiszálcsövesség). Kis átmérőjű csövekben, kis távolságra helyezett lemezek között, talajszemcsék közti kisméretű hézagokban stb. a víz nem követi a közlekedő edények törvényét, hanem a Kapilláris jelenségek következtében a vízszintnél magasabbra emelkedik.

Azokat a vékony (1 mm-nél kisebb átmérőjű) csöveket, amelyekben a Kapilláris jelenségek végbemennek, hajszálcsöveknek nevezzük.
A Kapilláris jelenségek következtében előálló folyadék-emelkedés v. -süllyedés mértéke a hajszálcsövek és hézagok anyagától, méreteitől és a folyadék anyagától függ.
A Kapilláris jelenségek közül pl. a víz vékony üvegcsőben való felemelkedése ügy jön létre, bogy a víz nedvesíti a falat, homorú felület keletkezik, amelyen a felületi feszültség felemeli a vizet.
A Kapilláris jelenségek-et a fizika ős a kémia anyagtulajdonságok vizsgálatánál gyakran felhasználja.

Kapilláris váz. A talaj összefüggő zegzugos hézagai kapillárisok. A természetben a talajvíz fölött kezdődik a kapilláris víz, amely a növények vízellátásában fontos szerepet játszik. A talajban levő szemcsék és hajszálcsövek rendkívül változó méretűek, ezért a kapilláris vízemelkedés magasságát nem lehet a szemcsenagyság alapján kiszámítani.
Legfeljebb a durva szemcséjű homokoknál van bizonyos lehetőség, hogy számítás útján meghatározzuk, agyagos talajoknál azonban ez csak kísérleti úton történhetik. A meghatározást tulajdonképpen természetes szelvényen kellene végezni, ez azonban nehézségbe ütközik, azért jelenleg még laboratóriumban végzik.
Kapilláris vízemelés az a mm-ben kifejezett emelkedési magasság, amelyre a 2 mm-es szitán átment légszáraz talaj - legalább 20 mm átmérőjű üvegcsőben mérsékelt ütögetéssel lerázva - bizonyos idő múlva a vizet felszívja.
Ez a számérték összefüggésben van a talaj mechanikai összetételével és jó betekintést nyújt a talaj vízvezető képességébe. Ha a kapilláris vízemelés öt óra után megállapított értéke 40 mm-nél kisebb, a talaj rendszerint szikes v. erősen kötött, 45-75 mm-nél a talaj jobb szikes v. erősen repedező agyag, 75-100 mm-nél a talaj jobb minőségű agyag ős vályog, 150-200 mm-nél a talaj legjobb mezőségi vályog, humuszos homok, 250-300 mm-nél a talaj lazább vályog és homok, 300 mm-nél a talaj igen laza.

kapilláris jelenségek, kapillárisok, kapilláris váz, kapilláris víz, vízemelés, hajszálcsövesség
Kapilláris jelenségekKapilláris jelenségek

Copyright (C) 2001-2014 
  Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom
Nézze meg feltöltött videóinkat

Wiandt Díszfaiskola, Kertészet
Wiandt Kertészet
Kertészet Webáruház
Kertészet Webáruház

Ismertetések

Fenyők
Cserjék
Bambuszok
Évelő növények
Fűszernövények
Díszfüvek
Szobanövények

Vásárlás

Vetőmag vásárlás
Évelő virágok
Fák
Cserjék, bokrok
Gyümölcs fajták
Kertészeti kellékek
Könyvek

Kert lexikon_A-K - Kert lexikon_L-Z