Kertészeti lexikon - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Kórokozók kártevők növénygondozás növényápolás kerti munkák
Custom Search

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z - Kertészeti lexikon - Kacs, kacsozás<<< Kertészeti lexikon - K

Kacs, kacsozás


Kacs (cirrhus). 1. (bot.) Kapaszkodó szerv; fejlődhet szárból: szár-Kacs (pl. szőlő), ág-Kacs (pl. tök), levélből: levél-Kacs (pl. borsó), levélcsúcsból (pl. Gloriosa), pálhalevélből (pl. Smilax), levélnyélből (pl. iszalag).
A kacsok végén tapadókorongok is fejlődhetnek (pl. Parthenocissus). 2. (szőlő). A nóduszon, a rügygyel és levéllel átellenes oldalon fejlődő, 2-4 felé elágazó, kapaszkodásra alkalmas, fonálszerű tengely.
Itt-ott bajusz néven is emlegetik, Molnár pedig kacskaringónak is Kacsképződés nevezi.

Egyes vidékeken népiesen a hónalj a szőlőn hajtásokat is Kacs-nak hívják. Néhány fajtá-
nál (pl. Kocsis Irmánál) Kacs-ot ízközben is találhatunk. A képződésre vonatkozó elméletek között legismertebb a Merzsanián és Baranov által továbbfejlesztett sympodiális elmélet.
Eszerint a szőlő hajtása monok keletkeznek. A harmadik-hatodik levél után a tenyészőcsúcson, a felső levélkeopodiálisan és sympodiálisan fejlődő részekből áll. Kezdetben a hajtás monopodiálisan fejlődik. Itt a tenyészőcsúcs egyenesen nő, ős oldalán váltakozva levél- dud orzdemény hónaljában keletkező dudor gyorsabban fejlődik, és félrenyomja a hajtástengely folytatását alkotó, korábban kialakult dudort.
A Kacs a félrehajló részből képződik, a hajtás növekedését pedig a levélhónaljban fejlődött, egyre erősödő dudor veszi át. Így a hajtás növekedése sympodiálisan folytatódik.
A következő levélnél ugyancsak sympodiálisan folytatódik a hajtás növekedése, és ismét K. képződik.
A Vitis vinifera szaggatott Kacs-képződésénél a két bütyök között felnyúló, minden sympodiális ízközt (sötét rész) két feljebb fekvő monopodiálisan fejlődő ízköz követ (világos rész). A folytonos Kacs-képződésű Vitis lahruscánál a hajtásfejlődés viszont teljesen sympodiálisan folytatódik. A Kacs maga sympodiálisan fejlődik.

Kacsozás.
Általában a szőlő hónaljhajtásainak visszacsípése. Szabatosabb meghatározásban a Kacsozás csak az alanyszőlő-fajták kacsainak a tenyészidő alatti rendszeres eltávolítását jelenti.
A kacsokat a főhajtások kötözése, hónaljhajtásainak visszacsípése alkalmával éles késsel távolítjuk el. Enélkül a kacsok a huzalokra és a hajtásokra csavarodnak, s a vesszők letermelését ős feldolgozását megnehezítik.
A paradicsom Kacsozás-át általában - hónaljazásnak mondják.

kacs, kacsok, kacsozás, kapaszkodó szerv, szőlő kacsozás
Kacs, kacsozásKacs, kacsozás

Copyright (C) 2001-2014 
  Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom
Nézze meg feltöltött videóinkat

Wiandt Díszfaiskola, Kertészet
Wiandt Kertészet
Kertészet Webáruház
Kertészet Webáruház

Ismertetések

Fenyők
Cserjék
Bambuszok
Évelő növények
Fűszernövények
Díszfüvek
Szobanövények

Vásárlás

Vetőmag vásárlás
Évelő virágok
Fák
Cserjék, bokrok
Gyümölcs fajták
Kertészeti kellékek
Könyvek

Kert lexikon_A-K - Kert lexikon_L-Z