Áltermés, termés típusok

áltermés, termés típusok

Frissítve: 2023-09-24

Áltermés az olyan termések, amelyeknek kialakulásában a termőn kívül a virágnak más része ( vacok, kocsány, esetleg a virágtakaró ) is részt vesz.

Ilyenek: az aszmag termések ( Aszmag), melyeket meghúsosodott, csésze alakú vacok zár körül, pl. csipkebogyó; a szamóca gyümölcs (az aszmagtermések szabadon fekszenek a meghúsosodott, kúp alakú vacok külső felületén); a fügegyümölcs (sok apró csonthéjas termés a körte alakú, felül nyitott, húsos virágzati tengely belső felületén); az epergyümölcs (elhúsosodott Lepellevelekkel körülvett aszmag-terméságazat).

Áltermés -hez hasonlítanak egyes fenyőfélék bogyószerű termései is. Ilyen a tiszafa magköpennyel (Mag) körülvett magja vagy a boróka elhúsosodott toboztermése (tobozbogyó).

Az alsó állású termőből (Magház) keletkezett terméseket, - mint a kobaktermés, az álbogyó (bogyó), a kaszat és ikerkaszat - szintén Áltermés -nek lehet nevezni.
Tiszafa