Wiandt Kertészet
Wiandt Kertészet, kerti növények ismertetése, online webáruház vásárlás
Custom Search
Bambusz ültetés, gondozás

Mikor lehet ültetni? Cserepes növények ültetése, ültetési idő

Ingyenes hírlevél, tuja.hu legújabb ajánlatai

Kamilla virág, termesztése, kamilla tea

kamilla
Kamilla virág

Házikertben a család tea szükségletét néhány négyzetméteren megtermelhetjük. Mindenekelőtt jól kell ismerni a kamillát, hogy össze ne keverjük a gyógyászatilag értéktelen pipitér fajokkal. A pipitér fészkes virágzata lapos és tömör, a kamilláé viszont kúpos, belül üreges és jellegzetesen kamilla illatú.

Kamilla termesztése

A vetőmagot júliusban gyüjtsük be. Az érett kamillát szárastól vágjuk le, szárítsuk meg, majd morzsoljuk szét a fejeket. A morzsalékot apró lyukú szitán szitáljuk át és a magot is tartalmazó lisztet használjuk fel vetésre. A kamilla szinte minden kerti talajban, napos helyen jól terem. Mélyen felásott, simára gereblyézett és tömör felszínű talajba vessük. A kamilla magja fényen csírázik, ezért takarni nem szabad. 
A talaj felszínére kiszórt kamilla magokat a gereblye fogaival 0,5-1 cm mélyre nyomkodjuk be a talajba, az így létrehozott mélyedésekben indul meg hamarabb a magvak csírázása. A vetés ideje augusztus vége-szeptember eleje. A szeptember végén kikelt kis kamilla növények tőlevélrózsás állapotban telelnek át, majd tavasszal, májusban kezdenek virágozni.

Kamilla virág szedése

A kamilla virágát akkor kezdjük gyüjteni, amikor a fehér nyelves virágok délelőtt vízszintesen állnak. Szedhető kézzel vagy speciális szedőfésűvel. A rövid szárral levágott kamilla virágokat a padláson, vagy meleg fészerben kiterítve szárítsuk és törődésmentesen tároljuk.

Kamilla tea

A kamilla virágából a hatóanyagok megörzése végett ne főzéssel, hanem forrázással készítsünk teát. Két evőkanálnyi kamilla virágra 2-3 dl zubogó vízet öntsünk, fedjük le és 10 percig hagyjuk állni. A csecsemőkortól idős korig használhatjuk.
Gyomor, bél, hólyagbetegségek, gyomoridegesség, fekély esetén tea formájában igyuk. Légúti megbetegedések ellen kakukkfűvel, mentával keverve inhalálásra kitűnő.

vissza >> Fűszernövények

Kamilla

Fűszernövény vásárlás - Bazsalikom, Borsikafű, Citromfű, Kakukkfű, Levendula, Menta fajták ...