Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Fák, Díszfák - Kerti fák, Díszfa ismertetések

díszfák

A díszfák, lombos fák díszfa döntő jelentőségű a kert téralakításában és hangulatában. Nagyobb méretű kertekben különösen uralkodó jellegűek.
Mint téralakító elemek a tér-határ felső szintjén fontos eszközeink mind méretük, mind koronáik körvonala révén.
E körvonal külön rendeltetése az, hogy érzékeltesse a térformát és dekoratív hatást keltsen.
Mint térhatár különösen a magas, fejlett díszfa értékes, ezért kertépítéskor a meglevő, öregebb fát kímélni kell, mert legfeljebb csak hosszú idő múlva pótolhatjuk hasonlóval.
Terep-alakításkor is legyen gondunk rá: ne tervezzünk kerti fák köré se lehordást, se feltöltést.
Térhatároló céllal tömegesen, csoportba, sorba és magányosan ültethetünk díszfákat, sok tekintetben azonos módon, mint a díszcserjék esetében. Tömegben, sorban, csoportban a díszfák olyan közel is állhatnak egymáshoz, hogy lombjuk kifejlődésük után összeér, állhatnak azonban úgy is, hogy mindegyik megőrzi egyedi alakját.

Díszfa vásárlás

Fák, lombos fák, díszfák a kertben

Díszfa vásárlás

Fák Díszfák ültetése

Igen fontos a fák helyes tőtávolságának megválasztása. A növényfajoknál főként a díszfa méretére, lombszínére és habitusára legyünk figyelemmel; elhelyezésekor pedig arra, hogy gyepből, alacsony növényzetből kiemelkedve mutatja meg legszebben alakját.
Díszfák, Fák alkalmazhatók cserjecsoporttal együtt is.
Figyelemmel kell lennünk arra is, hogy az utak, ülőhelyek közelében elhelyezett fák valóban az útra, illetve a padra vessék árnyékukat.
Karcsú koronájú díszfák a tőtől számított famagasság 60, terebélyes koronájú díszfákfák a famagasság 80-90%-ának megfelelő távolságig vetnek árnyékot.
Gyümölcstermő fákat is ültethetünk díszfaként, ha kellően ápolhatjuk, védhetjük őket.

Go to top of page