Díszcserjék bokrok metszése ápolása metszés folyamata ifjítás metszés időpontja metszés rügyfakadás előtt

Kertészet - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Növényismertetés oldalak virágzó cserjék évelő virágok fenyő fajták bambuszok tavi növények díszfák, kerti tanácsok, fotók növényekről, kertészeti linkek fórumok.
Custom Search
 

Ismertetések, Leírások

 

Online Kertészeti Áruház

Cserjék, bokrok
Díszfák
Évelő növények
Szobanövények
Kerti tanácsok
Rózsák - Fenyők
Fűszernövények
Páfrányok
Gyümölcsfák
Bogyós növények
Vízinövények
Bambuszok
Díszfüvek
Zöldségek
Kertészeti linkek
Tuja videó
Fotók, képek
Arborétumok
Árnyékliliomok
Kertészeti lexikon
Receptek

Díszcserjék, bokrok metszése, ápolása

A cserjék jellemzője, hogy több tengelyből nőnek. Növekedésük egy bizonyos kor és méret elérése után leáll, ezután az az idős szárrészek fokozatosan elhalnak, s a megifjulás ciklikusan újra és újra ismétlődik.
A díszcserjék metszésénél ezt az önifjulási folyamatot segítjük elő, tesszük zökkenőmentessé. Ezáltal azt is elérjük, hogy évről évre dúsan virágozzanak.

Egészséges, jó növekedésű, laza ágrendszerű, kellőképpen szellős bokor kialakítására törekedjünk. bokor besűrűsödött részei a kártevők búvóhelyeivé válnak, és csak elcsúfítjáka növényt. A tápanyagszállítás akkor a legkönnyebb, leggyorsabb, ha közvetlenüla tőből kinőtt fiatal részek közvetítésével, lehetőleg minél kevesebb elágazás közbeiktatásával történik. Az elöregedett részek szállítóképessége csökken, minden egyes elágazási csomópont akadályozza a szállítást.

Metszés folyamata: Ha a bokor méreteit is csökkenteni akarjuk, a munkát az általános viszavágással kezdjük. Ezután távolítjuk el azokat részeket, amelyek mindenképpen feleslegesek vagy károsak: a sérült, a beteg, az egymást árnyékoló, valamint a földre szorult ágakat. A következő lépés az ifjítás.
Az elvénült, legyengült növekedésű ágakat lehetőleg a tőhöz közeli fiatal vesszőkig, gallyakig vágjuk vissza. Ha a bokor még ezután is túlságosan sűrű a túlburjánzott sarjaktól, a metszést ezek óvatos és egyenletes ritkításával fejezzük be.

Díszcserjéknél a metszés gyakorisága a növekedés erélyétől és az élettartamtól függ.
A naggyá növő bokrokat, amelyek már átmenetet képeznek a fák felé, csak ritkán vagy egyáltalán nem szükséges ifjítani.

A 2-3 méter magas cserjék 3-5 évenkénti ifjítást igényelnek. Ennél gyakoribb, óvatos ifjítást buja növekedéssel és gazdag virágzással hálálják meg.

A félcserjék már a lágyszárú évelő növényekhez képeznek átmenetet, vesszőik őszre csak részben érnek be, és a tél folyamán nagy részük visszaszárad vagy visszafagy. Tavasszal azután a földhöz közeli részekből vagy a föld alatti gyökérnyakból erős, új hajtásokat fejlesztenek.

A díszcserjéknél a metszés idpontját a virágzáshoz érdemes igazítani. Két nagy csoportot különböztetünk meg:

- Egyéves vesszők oldalrügyeiből közvetlenül, vagy az azokból fejlődő rövidhajtásokon tavasszal virágzó fajok: Metszeni tavasszal, közvetlenül a elvirágzás után a legjobb. Így a virágzásban gyönyörködhetünk. Az elnyílás után meghagyott rügyekből fejlődő hajtások bíztosítják a következő évi virágzást.

- Az évi hajtások végén virágzó fajok: A később nyíló díszcserjék tartoznak ide. Metszeni mindig kora tavasszal kell, a rügyfakadás előtt. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik, ezek dús, nagy virágokal-virágzatokkal zárnak.

<<< vissza Tanácsok-tippek

Metszés, növényápolás

A metszésről általában
A meggy nyári metszése
Bogyós növények metszése
Díszcserjék, bokrok metszése, ápolása
Díszfák metszése
Gyümölcsfák metszése februárban
Metszéssel alakított kis cseresznyekorona
Őszibarack metszése

Díszcserjék, bokrok metszése ápolása

Kertészet címe: 2900. Komárom, Ácsi út 34. (1.sz. főút)
Lerakat nyitva tartás
Impresszum | Üzletszabályzat | Jogi nyilatkozat
Copyright (C) 2001-2013 -

Adatvédelem
Levél küldés az ügyfélszolgálatnak
Regisztráció
Google+
** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Facebook

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Twitter

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

YouTube